Heeft u een vraag?

Heeft u een vraag?

Koeldrogers

Koeldrogers voor uw persluchtinstallatie

Koeldrogers foto 1

Artikelinformatie

Hoe werkt een koeldroger? 

Een koeldroger is een type luchtdroger dat wordt gebruikt om vocht uit samengeperste lucht te verwijderen. Door compressie wordt lucht warmer en wanneer deze lucht weer afkoelt en daarna weer opwarmt condenseert het vocht uit de lucht en vormt het zich tot waterdruppels die door een drain wordt afgevoerd.

Soorten koeldrogers

Er zijn twee soorten koeldrogers: 

  • Non-cycling koeldroger: dit is het meest voorkomende type koeldroger. Het werkt door de lucht continu door het koelgedeelte te laten circuleren, ongeacht de vraag naar droge lucht. Dit type droger is geschikt voor toepassingen met een constant luchtverbruik. 
  • Cycling koeldroger: dit type droger schakelt in en uit op basis van de luchtverbruik. Het verbruikt minder energie dan de non-cycling koeldroger, omdat het alleen werkt wanneer er vraag is naar droge lucht. Het is geschikt voor toepassingen met fluctuerend luchtverbruik.

Toepassingen koeldroger 

Koeldrogers worden in verschillende industrieën gebruikt waar samengeperste lucht wordt gebruikt en droge lucht van cruciaal belang is voor de betrouwbaarheid en kwaliteit van de processen. Hier zijn enkele voorbeelden van industrieën waarin koeldrogers vaak worden gebruikt:

  • Voedingsmiddelenindustrie: in de voedingsmiddelenindustrie worden koeldrogers gebruikt om vocht uit de samengeperste lucht te verwijderen daar waar deze perslucht niet in aanraking komt met het voedsel. In de ‘regel’ wordt in deze industrie 90% een adsorptiedroger toegepast.
  • Automotive industrie: in de automobielindustrie wordt droge lucht gebruikt in de spuitcabines, om zo de kwaliteit van de verf te verbeteren en het risico op verontreiniging te verminderen. Koeldrogers worden gebruikt om vocht en verontreinigingen uit de samengeperste lucht te verwijderen die wordt gebruikt voor het spuiten van de auto's.

Voordelen koeldroger 

  • Vermindert schade aan apparatuur: een koeldroger helpt de hoeveelheid vocht in samengeperste lucht te verminderen, wat kan leiden tot corrosie en schade aan apparatuur en machines. Het gebruik van een koeldroger kan de levensduur van apparatuur verlengen en de operationele kosten verlagen. 
  • Kostenbesparend: het gebruik van een koeldroger is tegenover het gebruik van een adsorptiedroger goedkoper daar een koeldroger geen regeneratielucht nodig heeft.  
  • Ook qua aanschaf ligt de prijs lager dan de prijs van de adsorptiedroger. 
  • Een koeldroger behoeft geen jaarlijks onderhoud.

Vrijblijvend advies over koeldrogers?

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie. Voor een vrijblijvend advies gesprek kunt u contact opnemen met onze productspecialist Patrizia Callenbach, +31 (0)6 57 42 00 91.

Bekijk product catalogus Compressed Air & Gas Treatment

Downloads

Klik op de onderstaande knop om het document te downloaden.

Meer informatie, een offerte of een adviesgesprek aanvragen?