Heeft u een vraag?

Heeft u een vraag?

Actueel

Van inventarisatie tot installatie zakkenfilters

Interfilter Group biedt een heel breed assortiment aan luchtfilters. Het zijn zo veel verschillende soorten en maten filters dat u wel zult denken: Waarom zijn het er zoveel? Hoe selecteer ik het juiste hvac filter? En hoe worden luchtfilters eigenlijk juist geïnstalleerd? 

Kennissessies over filters in de hvac branche

Zoals u wellicht weet, ben ik werkzaam bij Interfilter Group sinds januari 2023. Als werknemer op de Inside Sales afdeling wil ik onze klanten zo goed mogelijk op weg helpen en moest ik natuurlijk álles leren over luchtfilters en wat er mee van doen is. Daarvoor ben ik intern opgeleid door middel van kennissessies over diverse soorten filtratie, waaronder de tak luchtfiltratie. In de kennissessies over luchtfiltratie komt alles aan bod over de soorten luchtfilters, het selecteren van het juiste luchtfilters, de verschillende normen en filter klassen waar hvac filters aan voldoen en veel meer. In de blog van mijn collega Regillio van Buuren heeft u kunnen lezen hoe het juiste luchtfilter wordt geselecteerd volgens de ‘richtlijn filterselectie 4/23’. Ik kan u nu inmiddels zelfs meer vertellen over het inventariseren en installeren van de hvac filters in praktijk.

micky luchtfilters

Het inventariseren en wisselen van zakkenfilters

Als monteur, installateur of persoon die het filter gaat vervangen, moet u namelijk op een aantal belangrijke zaken letten tijdens het vervangen van hvac filters. Luchtfilters dienen natuurlijk op de juiste manier geplaatst te worden om een juiste werking te garanderen. De belangrijkste zaken overzichtelijk op een rij.

Inventarisatie of opname filters

Voordat er überhaupt filters geïnstalleerd kunnen worden is het noodzaak om de juiste gegevens te noteren tijdens een voorafgaande filterinventarisatie. Bij de filteropname of -inventarisatie moet er op een aantal punten gelet worden. Eerst kijkt u welk type filter het betreft en van welk materiaal het filter is gemaakt. Glasvezel of synthetisch medium, kartonnen kader of metalen kader? Inventariseer ook de maatvoering. Wat is bijvoorbeeld de maximale zakkenlengte voor in de luchtbehandelingskast? Wij bieden hiervoor een heel handig inventarisatieformulier, welke u kunt downloaden van onze website.

Het wisselen van zakkenfilters

Hierna is het tijd voor de filterwisseling waarbij u begint met het uitschakelen van de werkschakelaar om veilig te kunnen werken. Het hvac filter moet vervolgens op de juiste manier verwisseld worden. Hierbij wordt het oude zakkenfilter verwijderd, de luchtbehandelingskast gereinigd en het nieuwe zakkenfilter geplaatst. 

  • Let er tijdens het plaatsen op dat de filterzakken verticaal geplaatst worden, want als de zakken horizontaal geplaatst worden blijven de zakken hangen en dit heeft nadelige gevolgen voor onder andere de flow, levensduur van het filter en het energieverbruik. Daarnaast kunnen de zakken bij horizontale plaatsing op de bodem gaan liggen wat bijvoorbeeld schimmelvorming kan veroorzaken.
  • Ook moet er gecheckt worden of het filter stevig en lekvrij gemonteerd is. Denk aan filterklemmen die goed vast moeten zitten of in het geval van een schuifconstructie dat de filters goed op elkaar aansluiten en er geen roest in de schuifconstructie zit. Het pakking materiaal mag niet ontbreken of beschadigd zijn.
  • Alle luchtfilters moeten op de juiste volgorde geplaatst zijn indien er meerdere filters achter elkaar in de luchtbehandelingsinstallatie staan.

Tot slot adviseer ik alle monteurs om persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) te dragen gedurende het hele wisselproces voor de eigen veiligheid en gezondheid.

WhatsApp maakt het gemakkelijk voor monteurs

Ik heb inmiddels ook geregeld in de praktijk luchtfilters geïnventariseerd. Erg leerzaam! Ik merkte dat het dan geregeld voorkomt dat u gelijk antwoord en advies nodig heeft op een vraag. U kunt ons dan een foto appen van bijvoorbeeld de luchtbehandelingskast of de filters en gelijk uw vraag stellen. Op werkdagen krijgt u tijdens kantoor uren direct reactie op uw WhatsApp bericht.

Het (Inter)filtercollege voor monteurs

Ik kan me voorstellen dat u ook interesse heeft in een kennissessie over luchtfiltratie, waarvan ikzelf veel heb geleerd. Daarom verzorgen wij voor onze relaties filtercolleges op locatie, bij ons op kantoor, op uw locatie of gewoon virtueel. Alle zaken rondom gevaren van fijnstof, luchtkwaliteit, luchtfilters en de installatie van filters worden hierin behandeld. Na de sessie maakt iedereen een korte toets en zullen er certificaten uitgedeeld worden. We verzorgen deze sessies op maat, helemaal naar uw wens.

Meer informatie over de inventarisatie en wisseling van hvac filters?

Laat u het mij weten als we hierin iets voor u kunnen betekenen? U kunt ons bereiken op (0181) 31 11 87, mailen naar info@interfilter.nl of een WhatsApp sturen natuurlijk 😉