Heeft u een vraag?

Heeft u een vraag?

Schroef- en zuigercompressoren

Compressoren perslucht van het merk CompAir

Schroef- en zuigercompressoren foto 1

Artikelinformatie

Hoe werkt een schroefcompressor?

Een schroefcompressor comprimeert lucht tot perslucht door middel van twee schroeven of rotoren, die binnenin een behuizing draaien. De schroeven zijn nauwkeurig gepositioneerd ten opzichte van elkaar, waardoor ze elkaar net niet raken en er kleine openingen of kamers tussen de schroeven ontstaan. Deze kamers worden kleiner naarmate de schroeven ronddraaien en dwingen de lucht / het gas samen te persen en door de uitlaat naar buiten te laten stromen.

Hoe werkt een zuigercompressor?

Een zuigercompressor is een type luchtcompressor dat lucht comprimeert tot perslucht door een zuiger heen en weer te bewegen in een cilinder. Wanneer de zuiger naar beneden beweegt, wordt lucht of gas aangezogen in de cilinder door een inlaatklep. Wanneer de zuiger naar boven beweegt, wordt de lucht of gas samengeperst in de cilinder en wordt het via een uitlaatklep naar de opslagtank of het persluchtnetwerk gebracht.

Soorten schroefcompressoren

Er zijn twee typen schroefcompressoren: oliegeïnjecteerde en olievrije. Bij oliegeïnjecteerde compressoren wordt er olie in de compressor geïnjecteerd om de slijtage te verminderen en te zorgen voor een betere afdichting tussen de schroeven. Bij olievrije compressoren worden er geen oliën gebruikt, wat ervoor zorgt dat er geen* verontreinigingen in het gas terechtkomen en ze dus schoner* zijn.

*Daar de aanzuiglucht van buitenaf wordt aangezogen zal er ondanks dat het een olievrij compressor betreft, nog altijd oliedampen bevatten.

Soorten zuigercompressoren

Er zijn twee soorten zuigercompressoren: enkelwerkende en dubbelwerkende zuigercompressoren. Enkelwerkende compressoren hebben één zuiger die lucht of gas comprimeert bij elke slag. Dubbelwerkende compressoren hebben twee zuigers die gelijktijdig werken om lucht of gas te comprimeren, waardoor de output en efficiëntie van de compressor worden verhoogd.

Toepassingen schroefcompressor

De schroefcompressor kan in veel verschillende industrieën gebruikt worden voor verschillende toepassingen. Enkele voorbeelden van industrieën waarin schroefcompressoren gebruikt worden:

 • Productie: schroefcompressoren worden vaak gebruikt in de productie-industrie om perslucht te leveren voor pneumatische gereedschappen en machines. Ze kunnen ook worden gebruikt voor het reinigen van onderdelen en het bedienen van machines.
 • Voedingsindustrie: schroefcompressoren worden gebruikt in de voedsel- en drankenindustrie om perslucht te leveren voor het verpakken van voedsel en dranken en voor het bedienen van machines die worden gebruikt bij de productie van voedsel en dranken.
 • Medische industrie: schroefcompressoren worden gebruikt in de medische industrie voor toepassingen zoals het aandrijven van medische apparatuur en het leveren van perslucht voor operatiekamers en ademhalingsapparatuur.
 • Automotive industrie: schroefcompressoren worden gebruikt in de automotive industrie voor het bedienen van machines en gereedschappen zoals schuurmachines en spuitapparatuur.

Toepassingen zuigercompressor

Zuigercompressoren worden gebruikt in een breed scala aan industrieën en toepassingen vanwege hun vermogen om perslucht te produceren met hoge drukken en capaciteiten. Hier zijn enkele voorbeelden van industrieën waarin zuigercompressoren veelvuldig worden gebruikt:

 • Automotive industrie: zuigercompressoren worden gebruikt voor het bedienen van pneumatische gereedschappen zoals schuurmachines en slagmoersleutels in garages en autowerkplaatsen.
 • Productie: zuigercompressoren worden gebruikt in productieomgevingen voor het bedienen van machines en apparatuur, zoals pneumatische gereedschappen, transportbanden, en in de voedingsmiddelenindustrie om de verpakking van voedsel te ondersteunen.
 • Bouw: zuigercompressoren worden vaak gebruikt in de bouwsector voor het aandrijven van pneumatisch gereedschap zoals breekhamers, boormachines, spijkermachines en andere apparatuur.

Voordelen schroefcompressor

 • Betrouwbaar
 • Energie-efficiënt
 • Continu vermogen
 • Stille werking
 • Makkelijk in gebruik
 • Lage onderhoudskosten

Voordelen zuigercompressor

 • Hoge drukmogelijkheden
 • Betaalbaar
 • Compacte grootte
 • Eenvoudig te gebruiken
 • Makkelijk te verplaatsen

Vrijblijvend advies over compressoren?

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie. Voor een vrijblijvend advies gesprek kunt u contact opnemen met onze productspecialist Patrizia Callenbach, +31 (0)6 57 42 00 91.

Downloads

Klik op de onderstaande knop om het document te downloaden.

Meer informatie, een offerte of een adviesgesprek aanvragen?