Heeft u een vraag?

Heeft u een vraag?

Gezondheidscentra & Ziekenhuizen

Luchtfiltratie in gezondheidscentra & ziekenhuizen

In moderne ziekenhuisomgevingen is luchtkwaliteit van vitaal belang. Het waarborgen van schone en gezonde lucht is cruciaal om de gezondheid en veiligheid van patiënten, personeel en bezoekers te beschermen. Filters spelen hierbij een sleutelrol. Daarbij is het uiteraard van groot belang om de juiste filters toe te passen. De keuze voor de meest geschikte filters moet gebaseerd zijn op specifieke behoeften, luchtkwaliteitsnormen en de aard van de omgeving. Met de luchtfilters zorgen we ervoor dat patiënten en medewerkers worden beschermd tegen infecties en de ventilatiesystemen in de gezondheidscentra blijven beschermd tegen verontreinigingen. In dit document duiken we dieper in op de belangrijkste aspecten van luchtfiltratie in ziekenhuizen en bieden we inzicht in het selecteren van de juiste filters voor optimale prestaties en veiligheid.

Waarom is filtratie in gezondheidscentra & ziekenhuizen belangrijk?

In ziekenhuizen, waar infectiepreventie, allergenenbeheer en algemene luchtkwaliteit topprioriteiten zijn, speelt filtratie een vitale rol. Schone lucht is van cruciaal belang om de verspreiding van ziekteverwekkers en allergenen te verminderen. Dit is essentieel voor:

  • Patiënten met ademhalingsaandoeningen
  • Infectiepreventie tijdens operaties
  • Voorkomen van kruisbesmetting tussen verschillende afdelingen
  • Bescherming van medische apparatuur tegen vervuiling
  • Handhaven van een comfortabele en gezonde omgeving voor zowel patiënten als personen

Anti virus zakkenfilters voor ziekenhuizen

Interfilter beschikt nu ook over anti-virus synthetische zakkenfilters. De NWES98PLUS is een zakkenfilter dat zo veel als mogelijk virussen uit de lucht kan filteren waardoor ziekte- en virusverspreiding wordt geminimaliseerd en ook recirculatiesystemen gebruikt kunnen worden. Daarnaast heeft het filter Energielabel A+ en beschikt het over de ISO ePM1-90%. 

Veel voorkomende filters in gezondheidscentra & ziekenhuizen

Veel voorkomende filters in gezondheidscentra & ziekenhuizen

In ziekenhuizen worden verschillende typen filters ingezet om diverse luchtkwaliteitsuitdagingen aan te pakken. Enkele veel voorkomende filters zijn:

Absoluutfilters of (H)EPA filters: Absoluutfilters, waaronder (High) Efficiency Particulate Air (H)EPA filters, worden gebruikt om micro-organismen en allergenen uit de lucht te verwijderen. Ze zijn van vitaal belang voor het creëren van een steriele omgeving, vooral in operatiekamers en isolatie-eenheden.

Luchtreinigers: Luchtreinigers met filters spelen een essentiële rol in het verwijderen van allergenen, bacteriën en virussen uit de lucht, waardoor de luchtkwaliteit wordt verbeterd en infectiegevaar wordt verminderd.

Paneelfilters: Paneelfilters worden ingezet in luchtbehandelingssystemen om grotere deeltjes en stof uit de lucht te filteren, waardoor de luchtkwaliteit in ziekenhuiskamers en gemeenschappelijke ruimtes wordt verbeterd.

Persluchtconditionering: Filters voor persluchtconditionering spelen een belangrijke rol in ziekenhuizen om perslucht schoon en droog te houden. Dit is van groot belang voor medische apparatuur en procedures die perslucht vereisen.

Proscreen:ProScreen schermen worden gebruikt om lucht te filteren en verontreinigingen zoals pollen en grove vervuiling uit de buitenlucht te verwijderen, zodat apparatuur zoals condensorunits beter beschermd is tegen deze deeltjes en de prestaties van de apparatuur worden verbeterd en onderhoudskosten verlaagd.

Zakkenfilters: Zakkenfilters worden ingezet voor grootschalige filtratie van lucht en zijn effectief in het verwijderen van verschillende deeltjes, wat resulteert in schonere lucht in ziekenhuisomgevingen.

Antibacteriële Zakkenfilters: Deze specifieke zakkenfilters dragen bij aan de bestrijding van bacteriën en micro-organismen in de lucht, waardoor de verspreiding van ziekteverwekkers wordt verminderd en een gezondere ziekenhuisomgeving wordt gecreëerd.

De keuze van het juiste filter hangt af van de specifieke behoeften van verschillende ruimtes binnen het ziekenhuis.

Belangrijk bij het selecteren van filters voor gezondheidcentra & ziekenhuizen 

Bij het selecteren van filters voor ziekenhuistoepassingen zijn meerdere factoren van belang. De luchtkwaliteitsnormen van medische instellingen moeten worden nageleefd, waarbij elke ruimte zijn eigen vereisten heeft. Filterefficiëntie, levensduur en onderhoudsgemak zijn cruciaal om de totale kosten te beheersen. Een grondige evaluatie van de luchtkwaliteitseisen en de juiste filtertechnologieën is noodzakelijk om het beste resultaat te bereiken.

Voorbeeldsituaties filtratie in ziekenhuizen

  • Operatiekamers: In operatiekamers zijn HEPA-filters van het hoogste belang om micro-organismen te elimineren en de kans op postoperatieve infecties te verminderen.
  • Isolatiekamers: Hier spelen HEPA-filters en UV-filters een rol in het voorkomen van de verspreiding van infectieziekten.
  • Patiëntenkamers: Filtersystemen met actieve koolstoffilters kunnen helpen om onaangename geuren te verwijderen, waardoor het comfort van patiënten en hun families wordt verbeterd

U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om samen naar de luchtkwaliteit en geschikte luchtfilters te kijken. 

Belangen van filters in verpleeghuizen met ouderen

De ouderen vallen in de kwetsbare sector en zijn dus vatbaarder voor ziektes en bacteriën, daarom hebben deze een andere zorg en kwaliteit zijn kwetsbaarder en hebben dus een andere zorg nodig dan jongeren. Dit is ook het geval voor luchtfiltratie, daarom vertellen wij meer informatie over de belangen van het toepassen van luchtfilters in verpleeghuizen in onze whitepaper.

Vrijblijvend filteradvies voor gezondheidscentra & ziekenhuizen 

Het selecteren van de juiste filters voor ziekenhuistoepassingen kan een complexe taak zijn. Elk ziekenhuis heeft zijn eigen unieke behoeften en uitdagingen. Bij Interfilter begrijpen we de complexiteit van filtratie in ziekenhuizen en bieden we op maat gemaakt filteradvies. Onze experts staan klaar om te helpen bij het identificeren van de optimale filterconfiguraties voor uw specifieke ruimtes en toepassingen. Neem vandaag nog contact op voor vrijblijvend advies dat uw ziekenhuis zal ondersteunen in het creëren van een gezonde en veilige luchtomgeving. Samen kunnen we de luchtkwaliteit naar een hoger niveau tillen en de gezondheid van iedereen in uw zorginstelling beschermen. 

Laat ons vrijblijvend een fijnstofmeting uitvoeren en een filteradvies op maat uitbrengen. Zo zijn de patienten en zorgverleners verzekerd van schone binnenlucht! Bekijk hier het gehele filterassortiment.

Meer informatie, een offerte of een adviesgesprek aanvragen?