Heeft u een vraag?

Heeft u een vraag?

Lasersnijden

Filtratietechnieken voor lasersnijden

Lasersnijden is een geavanceerde bewerkingstechniek die wordt gebruikt in verschillende industrieën, van de productie van metalen onderdelen tot het snijden  van kunststoffen en hout. Filtratie speelt een cruciale rol bij lasersnijden om de lucht- en gasstromen te zuiveren, de laserapparatuur te beschermen en een veilige werkomgeving te handhaven. Deze pagina onderzoekt de rol van filtratie in lasersnijtoepassingen, waarom het van essentieel belang is, veelvoorkomende      filters die worden gebruikt, belangrijke overwegingen bij het selecteren van filters en hoe Interfilter u kan voorzien van vrijblijvend filteradvies. 

Waarom is filtratie bij lasersnijden belangrijk?

Filtratie bij lasersnijden is van vitaal belang om verschillende redenen:

 • Lucht- en gaszuivering: Lasersnijmachines vereisen een constante toevoer van schone lucht of gas om optimale snijprestaties te leveren. Filtratie verwijdert verontreinigingen die de optische lenzen kunnen beschadigen en de snijresultaten kunnen beïnvloeden.
 • Bescherming van laserapparatuur: Laserbronnen en optische componenten zijn kostbaar. Filters zorgen ervoor dat deze apparatuur vrij blijft van stofdeeltjes en verontreinigingen die de levensduur kunnen verkorten en de prestaties kunnen verminderen.
 • Veilige werkomgeving: Filtratie draagt bij aan een veilige en gezonde werkomgeving door de verwijdering van schadelijke stoffen, rook en dampen die tijdens het lasersnijden kunnen vrijkomen.
 • Naleving van normen: In sommige sectoren, zoals de lucht- en ruimtevaart, moeten lasersnijprocessen voldoen aan strikte normen voor luchtkwaliteit en emissies. Filtratie helpt bij het voldoen aan deze voorschriften.

Veel voorkomende filters in lasersnijden

Veelvoorkomende filters bij lasersnijden

Verschillende filters worden veel gebruikt in lasersnijtoepassingen:

Absoluutfilters en HEPA-filters: Deze filters worden gebruikt om fijne deeltjes en stof uit de lucht te verwijderen, wat cruciaal is voor het beschermen van optische lenzen en laserbronnen.

Koolstof- en adsorptiefilters: Deze filters worden ingezet om geuren en schadelijke dampen te neutraliseren die kunnen ontstaan tijdens het lasersnijden van materialen zoals kunststoffen.

Stikstofgeneratoren: Stikstofgeneratoren zorgen voor een constante aanvoer van hoog zuivere stikstof, wat nodig is voor sommige lasersnijtoepassingen om oxidatie te voorkomen.

Condensaatbehandeling: Filters voor condensaatbehandeling verwijderen olie en verontreinigingen uit condensaatwater, waardoor het veilig kan worden afgevoerd.

Persluchtfilter en huizen: Persluchtfilters zuiveren de perslucht die wordt gebruikt voor de bediening van lasersnijapparatuur.

Schroef en zuigercompressoren: Filters in compressoren zorgen voor schone en droge luchttoevoer naar lasersnijmachines, wat de efficiëntie en betrouwbaarheid verhoogt.

Deze filters spelen een cruciale rol bij het waarborgen van de kwaliteit van lasersnijprocessen en het beschermen van dure apparatuur.

Belangrijk bij het selecteren van filters bij lasersnijden

Bij het selecteren van filters voor lasersnijtoepassingen zijn er belangrijke overwegingen:

 • Toepassing specifiek: Filters moeten worden gekozen op basis van het type lasersnijproces en het te snijden materiaal.
 • Efficiëntie: Filters moeten voldoende efficiënt zijn om de vereiste luchtkwaliteit en zuiverheid te bereiken.
 • Onderhoud: Het filteronderhoud moet haalbaar en kosteneffectief zijn om stilstand te minimaliseren.
 • Regelgeving: Zorg ervoor dat de geselecteerde filters voldoen aan industriële normen en voorschriften.

Voorbeeldsituaties filtratie bij lasersnijden

Filtratie bij lasersnijden komt in verschillende situaties voor om de kwaliteit van de bewerking te verbeteren en de werkomgeving te optimaliseren:

 • Stofverwijdering: Tijdens het lasersnijproces worden vaak fijne stofdeeltjes gegenereerd. Hoog efficiënte absoluutfilters en HEPA-filters worden ingezet om deze deeltjes uit de lucht te verwijderen, waardoor de lucht in de werkruimte schoon blijft en de levensduur van optische componenten wordt verlengd.
 • Geurcontrole: Bij het lasersnijden van materialen zoals kunststoffen kunnen onaangename geuren en dampen ontstaan. Koolstof- en adsorptiefilters worden gebruikt om deze geuren te neutraliseren en een aangename werkomgeving te behouden.
 • Stikstofproductie: In sommige lasersnijtoepassingen is hoog zuivere stikstof vereist om oxidatie van gesneden materialen te voorkomen. Stikstofgeneratoren zorgen voor een constante aanvoer van deze cruciale inert gas.
 • Condensaatbehandeling: Filters voor condensaatbehandeling spelen een rol bij het zuiveren van condensaatwater, dat olie en verontreinigingen kan bevatten. Hierdoor kan het water veilig worden afgevoerd, in overeenstemming met milieunormen.

Deze voorbeeldsituaties illustreren de diversiteit aan filtratietoepassingen binnen het lasersnijproces en benadrukken het belang van het juiste filtersysteem voor optimale prestaties en kwaliteit.

Perslucht conditioneren

Met onze compressoren van het merk CompAir, adsorptiedrogers van Parker en overige compenenten van LibAir, Transair, Parker Zander, Parker Hiross en Parker Domnick Hunter, wordt de perslucht gecomprimeerd, waarna hij wordt geconditioneerd. Deze geconditioneerde lucht is vrij van olie(damp), water(damp), fijnstof, micro-organismen en conform aan ISO8573-1:2010. Bovendien vormt deze schone lucht geen bedreiging voor het leidingwerk dat de perslucht naar de juiste plek moet brengen. Om deze redenen is perslucht geschikt voor de industriële 3D-printers. Voor meer informatie kunt u terecht op onze Perslucht- en Gasbehandelings pagina.

Waarom is persluchtconditionering nodig bij een lasersnijder?

Er zijn verschillende redenen waarom perslucht nodig is bij een lasersnijder. Denk bijvoorbeeld aan het vrijmaken van de snijlijn, dat door perslucht vrijgemaakt kan worden. Daarnaast kan het de optische lens, binnen in de machine, vrijhouden van schadelijk stoffen. Hierdoor blijft uw lens langer gezond en operationeel. Ten slotte voorkom je het ontsteken van een dergelijke aerosol. Al deze functies zorgen voor strakkere snijranden, vermindering van vochtplekken en een schoner materiaaloppervlak.

Eigen stikstof genereren voor lasersnijden

Geconditioneerde perslucht wordt ook gebruikt voor het generen van stikstofgas (N2). Atmosferische lucht bevat ongeveer 78% N2 stikstof. Met behulp van onze stikstofgenerator kan deze stikstof uit de perslucht gefilterd worden waarna het voor diverse doeleinden gebruikt kan worden. Lees voor meer informatie onze pagina over het genereren van stikstof.

Filtratie laser machines

Interfilter Group heeft een selectie aan filters op het gebeid van vloeistoffiltratie, stoffiltratie, luchtfiltratie, gasfiltratie en hydrauliek filtratie geschikt voor de meest uiteenlopende toepassingen binnen verschillende segmenten. Als het om een 3D-printer gaat is de HEPA-filter de beste optie om te filteren.

Waarom is filtratie nodig bij lasersnijders?

Wanneer de machine begint met snijden komen er verschillende stoffen vrij die schadelijk kunnen zijn voor de luchtwegen. Dit komt doordat er met een verhitte laser door het desbetreffende materiaal wordt gesneden. Dit veroorzaakt rook die uiteindelijk samengaan met gassen en stofdeeltjes. Deze deeltjes of gassen zijn vaak niet zichtbaar, maar kunnen de gezondheid van de machine en medewerkers schaden. Daarom wordt er in vele installaties gebruik gemaakt van een HEPA-filter. Dit speciale filter zorgt voor een zeer fijne filtratie en wordt vaak gebruikt wanneer er extreem schone lucht nodig is. Dit komt vaak voor bij operatiekamers, de farmaceutische industrie en voedselproductie.

Vrijblijvend advies bedrijven met lasersnijders

Bij Interfilter begrijpen we de unieke filtratiebehoeften van lasersnijtoepassingen. Kwaliteit, service en duurzaamheid staan bij ons voorop bij het selecteren van ons assortiment. Naast onze standaardproducten ontwikkelen wij ook in overleg met de klant verbeterde en nieuwe producten voor de optimalisering van het filterproces. Het resultaat is bijvoorbeeld:

 • Kostenbesparing
 • Een hoger rendement in productie
 • Minimum aan productieonderbreking

Wilt u advies over welke filters het meest geschikt zijn voor uw lasersnijprocessen? Neem contact met ons op voor vrijblijvend filteradvies op maat. Samen kunnen we de optimale filtratieoplossingen ontwerpen om de luchtkwaliteit te verbeteren, de apparatuur te beschermen en te voldoen aan de vereisten van uw lasersnijtoepassingen.

Bekijk hier het gehele filterassortiment.

Meer informatie, een offerte of een adviesgesprek aanvragen?