Heeft u een vraag?

Heeft u een vraag?

Luchthavens

Luchtzuivering op luchthavens 

Deze pagina gaat over filtratiesystemen die worden gebruikt op luchthavens om een schone en gezonde binnenluchtkwaliteit te kunnen waarborgen. Wij vertellen u meer over het belang van luchtfiltratie op luchthavens, de soorten verontreinigende stoffen die aanwezig zijn en de technologieën die worden toegepast om de lucht effectief te filteren. Door het belang van filtratie op luchthavens te begrijpen, kunnen luchthavenautoriteiten en belanghebbenden gefundeerde beslissingen nemen om het welzijn en comfort van passagiers, personeel en bezoekers te waarborgen.

Waarom is schone lucht van belang bij luchthavens? 

Luchthavens fungeren als belangrijke locaties voor transport en verwelkomen dagelijks miljoenen passagiers en medewerkers. Optimale luchtkwaliteit binnen luchthavenfaciliteiten is essentieel om een gezonde omgeving te waarborgen en de verspreiding van virussen en kans op luchtwegaandoeningen zoveel mogelijk te voorkomen. Filtratie speelt een vitale rol bij het voldoen aan de hoge normen voor binnenluchtkwaliteit op luchthavens.

Verontreinigende stoffen in en rondom luchthavens

Fijnstofdeeltjes

Fijnstof is een veelvoorkomende verontreinigende stof op en rond luchthavens en heeft verschillende bronnen, zoals voertuigemissies, vliegtuiguitlaatgassen, bouwactiviteiten en menselijke bezetting. Deze deeltjes kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en dragen bij aan een slechte luchtkwaliteit.

Vluchtige organische stoffen (VOS)

VOS worden uitgestoten door verschillende bronnen op luchthavens, waaronder reinigingsmiddelen, lijmen, verf en vliegtuigbrandstof. Deze stoffen kunnen ademhalingsproblemen en andere gezondheidsproblemen veroorzaken. VOS kunnen ook schade toebrengen aan elektronische apparatuur met uitval of onjuiste werking als gevolg. Effectieve filtratie is noodzakelijk om VOS uit de lucht te verwijderen.

Biologische verontreinigingen

Luchthavens zijn vatbaar voor de verspreiding van virussen vanwege het grote aantal reizigers uit verschillende locaties. Biologische verontreinigingen zoals virussen, bacteriën en schimmelsporen kunnen effectief worden gefilterd om de overdracht van ziekten te verminderen.

Veel voorkomende filters in luchthavens

Soorten filtratie voor luchthavens

Hoogefficiënte deeltjesfilters (HEPA)

HEPA-filters worden veel gebruikt op luchthavens vanwege hun vermogen om deeltjes zo klein als 0,2 micrometer met een hoge efficiëntie uit de luchtstroom te verwijderen. Ze zijn effectief in het verwijderen van luchtgedragen verontreinigende stoffen, waaronder stof, pollen en bacteriën. De HEPA filters van Interfilter Group kunnen toegepast worden met hoog luchtdebiet bij een lage weerstand en zijn voorzien van een eigen lektekst, MPPS scan en scanrapport.

Actieve koolstoffilters

Actieve koolstoffilters zijn effectief in het verwijderen van VOS, geuren en andere gasvormige verontreinigende stoffen. Ze werken via een proces genaamd adsorptie, waarbij de moleculen van de verontreinigende stoffen zich hechten aan het oppervlak van de koolstof. Interfilter Group levert diverse filters met koolstof zoals in-line cilinders, koolstofpatronen, filtermodules en meer. Daarnaast is de Deltribox van Interfilter Group een speciaal ontwikkeld product dat wordt toegepast bij luchthavens. De Deltribox is een aerodynamische stalen behuizing met zelfdragende koolstofpanelen waardoor er een hoog luchtdebiet kan worden toegepast met lage weerstand. De koolstof in deze panelen is gebonden waardoor inklinken van de koolstofkorrels uitgesloten is. Eventuele bypass van lucht langs het filtermedium behoort hiermee tot het verleden.

Ultraviolette kiemdodende bestraling (UVGI/UV-C)

UVGI-systemen (ook wel UV-C) maken gebruik van ultraviolet licht om micro-organismen, waaronder virussen en bacteriën, te vernietigen of inactiveren. Deze systemen worden vaak geïnstalleerd in luchtbehandelingsunits of op specifieke locaties om de verspreiding van infectieziekten tegen te gaan. Als Interfilter Group leveren wij plug-and-play luchtreinigers voor het verwijderen van fijnstof, bacteriën, virussen, uitlaatgassen, geuren en VOS middels UC-V bestraling.  

Plaatsen en onderhouden van filtratiesystemen bij luchthavens

Plaatsing van filters en filtersystemen

Een juiste plaatsing van filtratiesystemen is essentieel om optimale luchtreiniging te waarborgen. Er moet rekening worden gehouden met de locatie van luchtinlaten, drukke gebieden en gebieden met mogelijke bronnen van verontreinigende stoffen.

Luchtdebiet

Luchthavens moeten beschikken over voldoende ventilatie en luchtdebiet om verontreinigingen effectief te verminderen en te verwijderen. Het berekenen van de juiste luchtdebiet op basis van bezettingsgraad en verontreinigingsniveaus is essentieel voor het behouden van schone binnenlucht.

Onderhouden en vervangen van filters

Regelmatig onderhoud en het vervangen van filters is van cruciaal belang om de efficiëntie van ventilatiesystemen te behouden. Filters moeten worden geïnspecteerd, gereinigd of vervangen volgens de aanbevelingen van de fabrikant om optimale prestaties te garanderen. Hierin adviseren wij u graag.

Opkomende technologieën en toekomstige trends binnen luchtfiltratie

Luchtkwaliteitsmetingssystemen

Real-time luchtkwaliteitsmetingssystemen uitgerust met sensoren en gegevensanalyse kunnen waardevolle inzichten bieden in de effectiviteit van filtratiesystemen en de algehele binnenluchtkwaliteit. Deze gegevens kunnen besluitvorming begeleiden en de efficiëntie van filtratiesystemen verbeteren. Zo kunnen wij vrijblijvend een luchtkwaliteitsmeting bij u op locatie uitvoeren en beschikken wij over diverse andere meetapparatuur en sensoren voor uw ventilatiesysteem.

Geavanceerde filtermaterialen

Voortdurend onderzoek en ontwikkeling is gericht op het verbeteren van filtermaterialen om de efficiëntie, levensduur en duurzaamheid te blijven verbeteren. Ook het vermogen om steeds kleinere deeltjes (inclusief nano deeltjes) af te vangen speelt hierbij een belangrijke rol.

Eerder project met luchtfilters bij een luchthaven

Benieuwd naar hoe wij eerder de luchtkwaliteit bij luchthavens hebben verbeterd? Lees dan ons project in beeld bij Rotterdam The Hague Airport. 

luchtfilters rotterdam the hague airport

whitepaper luchtfiltratie luchthavensVrijblijvend filteradvies gespecialiseerd voor luchthavens

Filtratie speelt een cruciale rol bij het handhaven van een schone en gezonde binnenluchtkwaliteit op luchthavens. Door gebruik te maken van geschikte filtratietechnologieën en effectief ontwerp en onderhoud van systemen, kunnen luchthavenautoriteiten een comfortabele en veilige binnenluchtkwaliteit bieden voor passagiers, personeel en bezoekers.

Benieuwd naar wat Interfilter Group hierin voor u kan betekenen? Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan om samen naar de luchtkwaliteit en geschikte filters te kijken. Download hier de whitepaper.

Meer informatie, een offerte of een adviesgesprek aanvragen?