Heeft u een vraag?

Heeft u een vraag?

Metaalsmelterijen & -gieterijen

Filters voor de metaalindustrie

Metaalsmelterijen en -gieterijen zijn industriële omgevingen waar ruwe materialen worden verhit en verwerkt tot metalen en gietstukken. Deze processen genereren een breed scala aan verontreinigingen en deeltjes die de luchtkwaliteit, de veiligheid van werknemers en de prestaties van apparatuur kunnen beïnvloeden. Op deze pagina zullen we de cruciale rol van filtratie bij metaalsmelterijen en -gieterijen onderzoeken, de redenen waarom het zo belangrijk is, veelvoorkomende filters die worden gebruikt, belangrijke overwegingen bij het selecteren van filters en hoe Interfilter u kan voorzien van vrijblijvend filteradvies.

Waarom is filtratie bij metaalsmelterijen en -gieterijen belangrijk?

Filtratie bij metaalsmelterijen en -gieterijen is van essentieel belang om verschillende redenen:

 • Luchtkwaliteit: Deze faciliteiten genereren schadelijke stoffen en deeltjes, zoals rook, dampen en fijne metalen deeltjes. Efficiënte filtratie verwijdert deze verontreinigingen uit de lucht en verbetert zo de luchtkwaliteit, wat essentieel is voor de gezondheid en veiligheid van werknemers
 • Apparatuurbescherming: De werkomgeving in metaalsmelterijen en -gieterijen is bijzonder veeleisend voor apparatuur vanwege de hitte en de aanwezigheid van schurende deeltjes. Filters beschermen de apparatuur tegen slijtage en verlengen de levensduur ervan.
 • Regelgeving: De industrie is onderworpen aan strenge normen en voorschriften met betrekking tot luchtkwaliteit en emissies. Filtratie is essentieel om aan deze regelgeving te voldoen en sancties te voorkomen.
 • Energie-efficiëntie: Door het optimaliseren van luchtcirculatiesystemen kunnen efficiënte filters helpen het energieverbruik te verminderen en de operationele kosten te beheersen.

Veel voorkomende filters in metaalsmelterijen & -gieterijen

Veelvoorkomende filters bij filtratie bij metaalsmelterijen en -gieterijen

Verschillende filters worden veel gebruikt in metaalsmelterijen en -gieterijen:

Gasfiltratie: Gasfiltratieoplossingen worden ingezet om schadelijke gassen en dampen af te vangen en te behandelen, waardoor de emissies tot een minimum worden beperkt.

Luchtfiltratie: Luchtfilters, waaronder absoluutfilters en HEPA-filters, verwijderen fijne stofdeeltjes en verontreinigingen uit de lucht en verbeteren zo de luchtkwaliteit.

Mobiele afzuigingen: Mobiele afzuigsystemen vangen lasrook en dampen direct bij de bron af en filteren deze voordat ze zich in de werkomgeving verspreiden.

Persluchtconditionering: Persluchtfilters zuiveren de perslucht die wordt gebruikt voor pneumatisch gereedschap en apparatuur, waardoor de betrouwbaarheid en efficiëntie worden gewaarborgd.

Stoffiltratie: Filtermappen, -slangen en -patronen worden gebruikt voor grove en fijne stofverwijdering in industriële omgevingen.

Voeistoffiltratie: In sommige processen wordt water gebruikt voor koeling en reiniging. Vloeistoffilters verwijderen verontreinigingen en deeltjes uit deze koel- en reinigingsvloeistoffen.

Deze filters zijn van vitaal belang om een schone werkomgeving te behouden, de luchtkwaliteit te verbeteren en te voldoen aan regelgeving in de metaalsmelterij- en gieterijindustrie.

Belangrijk bij het selecteren van filters bij metaalsmelterijen en -gieterijen

Bij het selecteren van filters voor metaalsmelterijen en -gieterijen zijn er belangrijke overwegingen:

 • Toepassingsspecifiek: Filters moeten worden afgestemd op het specifieke smelt- of gietproces, evenals de aard van de verontreinigingen die worden gegenereerd.
 • Efficiëntie: Filters moeten de juiste efficiëntie bieden om de gewenste verontreinigingen te verwijderen.
 • Onderhoud: Filteronderhoud moet haalbaar en kosteneffectief zijn om de productiecontinuïteit te garanderen.
 • Regelgeving: Filters moeten voldoen aan industriële normen en voorschriften met betrekking tot luchtkwaliteit en emissies.

Voorbeeldsituaties van filtratie bij metaalsmelterijen en -gieterijen

Filtratie speelt een cruciale rol in diverse situaties binnen metaalsmelterijen en -gieterijen om de werkomgeving te optimaliseren en de gezondheid van werknemers te waarborgen:

 • Gietprocesafzuiging: Tijdens het gietproces komen diverse dampen, stofdeeltjes en verontreinigingen vrij. Luchtfiltratiesystemen worden ingezet om deze emissies te verminderen en de luchtkwaliteit in de gieterij te verbeteren.
 • Smeltovens: Smeltovens genereren intense hitte en rook. Gasfiltratieoplossingen worden gebruikt om schadelijke gassen af te vangen en te behandelen, terwijl luchtfilters fijne deeltjes verwijderen om de emissies te minimaliseren.
 • Lasrookbeheer: In metaalsmelterijen worden vaak laswerkzaamheden uitgevoerd. Mobiele lasafzuigingen zorgen voor directe afzuiging en filtratie van lasrook, waardoor de luchtkwaliteit en de gezondheid van lassers worden beschermd.
 • Onderhoud van persluchtsystemen: Persluchtsystemen worden veelvuldig gebruikt in metaalbewerking. Persluchtfilters zuiveren de perslucht, waardoor pneumatisch gereedschap en apparatuur betrouwbaar blijven functioneren, zelfs in veeleisende omgevingen.

Deze voorbeeldsituaties benadrukken de veelzijdige toepassingen van filtratie in metaalsmelterijen en -gieterijen, waarbij de focus ligt op het waarborgen van een veilige werkomgeving, het minimaliseren van emissies en het beschermen van waardevolle apparatuur.

Optimalisering filterproces in de metaalindustrie

Bij Interfilter begrijpen we de complexiteit van filtratie bij metaalsmelterijen en -gieterijen. Kwaliteit, service en duurzaamheid staan bij ons voorop bij het selecteren van ons assortiment. Naast onze standaard producten ontwikkelen wij ook in overleg met de klant verbeterde en nieuwe producten voor de optimalisering van het filterproces. Het resultaat is bijvoorbeeld:

 • Het reduceren van uw proceskosten
 • Een hoger rendement in de productie 
 • Minimaal aantal productieonderbrekingen

We staan klaar om u te voorzien van vrijblijvend filteradvies op maat. Samen kunnen we de ideale filtratieoplossingen ontwerpen om een veilige en efficiënte werkomgeving te creëren, uw apparatuur te beschermen en te voldoen aan de regelgeving in uw sector. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie.

Bekijk hier het gehele filterassortiment.

Meer informatie, een offerte of een adviesgesprek aanvragen?