Heeft u een vraag?

Heeft u een vraag?

Metaalbewerken & Stralen

Filters voor metaal en straalbedrijven

Metaalbewerking en stralen zijn industriële processen waarbij metaalonderdelen worden gevormd, bewerkt en gereinigd. Filtratie speelt een cruciale rol in deze processen om de luchtkwaliteit te verbeteren, de gezondheid van werknemers te beschermen en de levensduur van apparatuur te verlengen. In deze whitepaper onderzoeken we de belangrijke rol van filtratie bij metaalbewerking en stralen, waarom het van essentieel belang is, veelvoorkomende filters die worden gebruikt, belangrijke overwegingen bij het selecteren van filters en hoe Interfilter u kan voorzien van vrijblijvend filteradvies.

Waarom is filtratie bij metaalbewerking en stralen belangrijk?

Filtratie bij metaalbewerking en stralen is van groot belang om verschillende redenen:

 • Luchtkwaliteit: Tijdens metaalbewerkings- en straalprocessen kunnen fijne deeltjes, dampen en stofdeeltjes vrijkomen. Efficiënte filtratie verwijdert deze verontreinigingen uit de lucht, waardoor de luchtkwaliteit wordt verbeterd en werknemers worden beschermd tegen schadelijke inademing.
 • Apparatuurbescherming: Metaalbewerkingsmachines en straalmateriaal zijn kostbaar en gevoelig voor stof en verontreinigingen. Filters beschermen deze apparatuur en verlengen de levensduur.
 • Naleving van normen: In sommige sectoren zijn er strikte normen en voorschriften voor luchtkwaliteit en emissies. Filtratie helpt bij het voldoen aan deze regelgeving en voorkomt boetes en sancties.
 • Energie-efficiëntie: Efficiënte filtratie draagt bij aan het verminderen van energieverbruik door het optimaliseren van luchtcirculatiesystemen.

Veel voorkomende filters in metaalbewerken & stralen

Het selecteren van filters bij metaalbewerking en stralen

Bij het selecteren van filters voor metaalbewerking en stralen zijn er belangrijke overwegingen:

 • Toepassingsspecifiek: Filters moeten worden gekozen op basis van het type bewerkingsproces, het materiaal en de verontreinigingen die worden gegenereerd.
 • Efficiëntie: Filters moeten de juiste efficiëntie bieden om specifieke deeltjesgroottes en verontreinigingen te verwijderen.
 • Onderhoud: Het filteronderhoud moet haalbaar en kosteneffectief zijn om de productie continuïteit te waarborgen.
 • Regelgeving: Filters moeten voldoen aan industriële normen en voorschriften voor luchtkwaliteit en veiligheid.

Voorbeeldsituaties filtratie bij metaalbewerking en stralen

Filtratie bij metaalbewerking en stralen komt voor in verschillende situaties om de werkomgeving te optimaliseren en de gezondheid van werknemers te waarborgen:

 • Lasrookafzuiging: Tijdens het lassen ontstaat lasrook die schadelijke deeltjes en dampen bevat. Mobiele lasafzuigingen worden ingezet om deze lasrook direct bij de bron af te vangen en te filteren voordat het de ademhalingszone van de lassers bereikt.
 • Straalwerkzaamheden: Bij straalwerkzaamheden zoals gritstralen of zandstralen ontstaat stof en schurende deeltjes. Luchtfiltratieoplossingen worden gebruikt om dit stof en deze deeltjes uit de lucht te verwijderen, waardoor de werkomgeving schoon en veilig blijft.
 • Metaalbewerking in workshops: In metaalbewerkingsworkshops kunnen diverse processen zoals slijpen, boren en frezen fijn stof en metaaldeeltjes in de lucht verspreiden. Filtermappen, -slangen en -patronen worden ingezet om deze verontreinigingen te verwijderen en de luchtkwaliteit te verbeteren.
 • Onderhoud van persluchtsystemen: Persluchtsystemen spelen een cruciale rol in metaalbewerking. Persluchtfilters worden gebruikt om de perslucht te zuiveren en zo de betrouwbaarheid van pneumatisch gereedschap en machines te waarborgen.

Deze voorbeeldsituaties benadrukken de noodzaak van filtratie bij metaalbewerking en stralen om een veilige en efficiënte werkomgeving te creëren, evenals de bescherming van apparatuur en werknemers tegen schadelijke verontreinigingen.

Optimalisering filterproces metaalbewerken en stralen

Bij Interfilter begrijpen we de unieke filtratiebehoeften van metaalbewerkings- en straalprocessen. Kwaliteit, service en duurzaamheid staan bij ons voorop bij het selecteren van ons assortiment. Naast onze standaard producten ontwikkelen wij ook in overleg met de klant verbeterde en nieuwe producten voor de optimalisering van het filterproces. Het resultaat is bijvoorbeeld:

 • Kostenreductie
 • Een hoger rendement in productie
 • Minimum aan productieonderbreking

Vrijblijvend filteradvies

Wilt u advies over welke filters het meest geschikt zijn voor uw specifieke toepassing? Neem contact met ons op voor vrijblijvend filteradvies op maat. Samen kunnen we de optimale filtratieoplossingen ontwerpen om een schone en veilige werkomgeving te creëren en uw apparatuur te beschermen.

Meer informatie, een offerte of een adviesgesprek aanvragen?