Heeft u een vraag?

Heeft u een vraag?

Cases

Luchtfilters bij De Zorggroep Magnoliahof

Optimaliseing luchtkwaliteit zorgcentrum

Van Tilburg Energie Design levert milieubewuste en energiezuinige oplossingen voor diverse toepassingen. Zo ook bij De Zorggroep Magnoliahof in Venlo. Het zorgcentrum bestaat uit 80 zorgstudio's waarbij de bewoners kunnen genieten van licht, ruimte, een aangenaam woonklimaat, sfeer en beleving. Gezien het streven naar een aangenaam woonklimaat staat het op een juiste manier ventileren en optimaliseren van de luchtkwaliteit hoog op de agenda. Hoe biedt De Zorggroep samen met Van Tilburg Energie Design haar bewoners een optimale bescherming tegen (ultra)fijnstof?

Uitdaging luchtkwaliteit

De antwoorden op deze vragen zoekt William Wulms, adviseur van Van Tilburg, met vaste partner Interfilter. In samenwerking met Interfilter HVAC is er onderzoek verricht naar de luchtkwaliteit binnen De Zorggroep Magnoliahof en een mogelijke optimalisering van de luchtkwaliteit. Uit dit onderzoek is naar voren gekomen dat er in de buitenlucht een verhoogde concentratie fijnstof van PM0.3, PM1.0 en PM2.5 aanwezig is. Hierbij is het extreem belangrijk om een filter toe te passen dat voldoet aan de eisen van de WHO omtrent fijnstoffiltratie, om zodoende een gezonde omgeving te creëren voor alle bewoners.

Een aangenaam woonklimaat

Er is een duidelijk verschil zichtbaar tussen de huidige toegepaste filters (ePM2,5-70%) en de geadviseerde filters (ePM1-70%) bij Magnoliahof. Dit verschil is zichtbaar in de fijnstofconcentraties welke gemeten worden achter de filters en in de ruimte waar personeel en bewoners aanwezig zijn. Overigens voldoen de concentraties fijnstof achter beide filters qua waarde aan de richtlijnen van de WHO en Eurovent 4/23. Echter adviseert de norm om minimaal ePM1-70% filters toe te passen voor de locatie van Magnoliahof in Venlo (ODA 2/SUP 2). Op advies van Interfilter en in overleg met Van Tilburg is het filter G85 ePM1-70% in geplaatst in de luchtbehandelingsinstallaties van De Zorggroep Magnoliahof. "Op deze manier zorgen we ervoor dat alle bewoners van het zorgcentrum de Magnoliahof kunnen genieten van een aangenaam woonklimaat", aldus het zorgcentrum.

Lees het gehele Project in Beeld voor de facts & figures. 

luchtfilters zorginstelling