Heeft u een vraag?

Heeft u een vraag?

Actueel

Gebruikt u lasdampafzuiging?

In de wereld van de metaalbewerking en constructie is lassen een onmisbare techniek. Of het nu gaat om het verbinden van metalen onderdelen in de auto-industrie of het creëren van complexe metalen structuren voor gebouwen, lassen speelt een cruciale rol. Echter, zoals bij elke techniek die hitte en rook genereert, zijn er gezondheids- en veiligheidsrisico's verbonden aan het lassen. Een van de meest effectieve manieren om deze risico's te minimaliseren, is door het gebruik van lasdampafzuigingssystemen. In deze blog gaan we dieper in op wat lasdampafzuiging is, waarom het belangrijk is en hoe het bijdraagt aan een veilige werkomgeving.

Wat is lasdampafzuiging?

Lasdampafzuiging is een technologie die is ontworpen om lasrook en dampen die vrijkomen tijdens het lassen op te vangen en af te voeren, voordat ze zich in de omgevingslucht kunnen verspreiden. Lasrook bestaat uit deeltjes van gesmolten metaal, oxiden en andere verontreinigende stoffen die vrijkomen bij het lassen. Deze rook kan schadelijke stoffen bevatten zoals zware metalen, vluchtige organische stoffen en gassen zoals ozon en stikstofdioxide. 

Waarom is lasdampafzuiging belangrijk?

Het inademen van lasrook en dampen kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, variërend van irritatie van de luchtwegen en ogen tot ernstigere aandoeningen zoals astma, bronchitis en zelfs longkanker op de lange termijn. Werknemers die regelmatig worden blootgesteld aan lasrook lopen een verhoogd risico op deze gezondheidsproblemen. Daarom is het van essentieel belang om lasrook bij de bron af te vangen voordat deze zich door de lucht kan verspreiden en werknemers kan bereiken.

Voordelen van goede lasdampafzuiging

  • Gezondheid en welzijn: Het belangrijkste voordeel van lasdampafzuiging is het beschermen van de gezondheid van werknemers. Door schadelijke dampen en deeltjes af te vangen, wordt de blootstelling aan potentieel gevaarlijke stoffen aanzienlijk verminderd.
  • Verhoogde productiviteit: Een gezonde en veilige werkomgeving leidt vaak tot meer tevreden werknemers en hogere productiviteit.
  • Kwaliteit van het werk: Lasrook en dampen kunnen de kwaliteit van het laswerk beïnvloeden. Verontreinigende stoffen in de rook kunnen resulteren in defecten in de lasnaden, wat op zijn beurt de algehele kwaliteit van het product beïnvloedt. Door lasdampen af te zuigen, wordt de kans op dergelijke defecten verminderd.

Waar bestaat lasdamafzuiging uit?

Mobiele lasrook afzuiging

Mobiele lasrookafzuigingssystemen zijn draagbare eenheden die speciaal zijn ontworpen om lasrook en dampen af te zuigen op verschillende locaties binnen een werkplaats. Deze systemen bestaan meestal uit een afzuigventilator, filtersysteem en soms een flexibele afzuigarm. Ze kunnen gemakkelijk worden verplaatst naar de plek waar het lassen plaatsvindt. Deze mobiliteit maakt ze ideaal voor situaties waarin laswerk op verschillende locaties binnen een fabriek of werkplaats wordt uitgevoerd.

Filters voor mobiele afzuiging

Filters zijn een essentieel onderdeel van mobiele lasrookafzuigingssystemen. Ze spelen een cruciale rol bij het reinigen van de afgezogen lucht voordat deze terug de omgeving wordt ingeblazen. Er zijn verschillende soorten filters die in deze systemen kunnen worden gebruikt:

  • Voorfilters: deze vangen grotere deeltjes en vonken op, waardoor de levensduur van de hoofdfilter wordt verlengd.
  • Hoofdfilters: dit zijn meestal HEPA (High Efficiency Particulate Air) filters die microscopisch kleine deeltjes, waaronder schadelijke stoffen in lasrook, kunnen opvangen en vasthouden.
  • Actieve koolstoffilters: deze filters zijn ontworpen om gassen en dampen zoals vluchtige organische stoffen (VOS) te absorberen.

Afzuigarmen

Afzuigarmen, ook wel lasdampafzuigarmen genoemd, zijn flexibele en verstelbare armen die aan het afzuigsysteem zijn bevestigd. Ze worden gepositioneerd boven het laswerk om lasrook en dampen direct bij de bron af te zuigen. Deze armen zijn ontworpen om een optimale luchtstroom te creëren, zodat de rook effectief wordt gevangen en afgevoerd. Afzuigarmen zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes en kunnen 360 graden worden gedraaid, waardoor ze geschikt zijn voor diverse lasomstandigheden.

Het Interfilter assortiment lasdampafzuigers

Dufil Mini lasdampafzuiging

De Dufil Mini is een mobiele lasdampafzuiging welke specifiek inzetbaar is bij lichte rook- en stoftoepassingen. De unit neemt weinig ruimte in en is dus goed inzetbaar in elke werkplaats. Nog belangrijker: het helpt bij een gezondere werkomgeving.
Bekijk de specificaties over dit product op het productblad.

Tofil Pulse lasdampafzuiging

De Tofil Pulse is een zelfreinigende mobiele lasdampafzuiging welke specifiek inzetbaar is bij middelzware tot zware rook- en stoftoepassingen. De verrijdbare unit is goed inzetbaar in de werkplaats. Ook helpt het bij een gezondere werkomgeving.
Bekijk de specificaties over dit product op het productblad.

Tofil Mono lasdampafzuiging

De Tofil Mono is een mobiele lasdampafzuiging welke specifiek inzetbaar is bij lichte tot middelzware rook- en stoftoepassingen. De unit is compact en verrijdbaar en dus goed inzetbaar in de werkplaats. Ook helpt het bij een gezondere werkomgeving.
Bekijk de specificaties over dit product op het productblad.

Tofil Pro lasdampafzuiging

De Tofil Pro is een mobiele lasdampafzuiging welke specifiek inzetbaar is bij middelzware tot zware rook- en stoftoepassingen. De unit is compact en verrijdbaar en dus goed inzetbaar in de werkplaats. Ook helpt het bij een gezondere werkomgeving.
Bekijk de specificaties over dit product op het productblad.

Meer informatie over mobiele lasrookafzuiging? 

Voor meer informatie kunt u vrijblijvend contact opnemen met een van onze product specialist Ruben van Sliedregt.  

Wilt u direct bestellen? Klik dan hier. U kunt klikken op een specifieke categorie waar u het assortiment en de bijbehorende prijzen te zien krijgt. 

Overzicht mobiele lasafzuigers