Heeft u een vraag?

Heeft u een vraag?

Actueel

De invloed van adsorptiedrogers op uw persluchtkwaliteit

De invloed van adsorptiedrogers op uw persluchtkwaliteit

Wist u dat perslucht bij een temperatuur van 30 graden ongeveer 30 gram vocht in dampvorm per m3 kan bevatten? Het vocht kan in de leidingwerken terecht komen en corrosie kan hier ontstaan. Vocht in perslucht kan dus grote problemen veroorzaken. Het is daarom van belang om dit vocht tegen te gaan. In deze blog gaan we de adsorptiedroger behandelen en bespreken hoe dit in zijn werking gaat.

Wat is adsorptiedrogen?

Bij perslucht wordt vaak gebruikt gemaakt van een adsorptiedroger. Het is namelijk belangrijk om verontreinigingen, bacteriegroei, problemen en schade aan (pneumatische) machines te voorkomen. Dit kan doormiddel van het drogen van perslucht aan de hand van adsorptiedrogen. Een compressor voor perslucht zuigt omgevingslucht aan wat veel vocht en vuil bevat. Door het comprimeren van de lucht verandert de waterdamp naar een vloeibare vorm. Daarna komt de lucht in de adsorptiedroger terecht en wordt gedroogd tot de gewenste luchtklasse. Per toepassing van perslucht wordt een specifieke luchtklasse geëist volgens de ISO8573-1:2010. Een adsorptiedroger kan hiermee een klasse leveren vanaf -.3.-. Deze klasse geeft een Pressure Dew Point aan van -20°C. De meeste adsorptiedrogers kunnen tot een klasse van -.1.-. leveren. Deze klasse geeft een Pressure Dew Point aan van -70°C.

adsorptiedroger op maatHoe werken adsorptiedrogers?

Een adsorptiedroger heeft minimaal twee kolommen (bedden) die beide gevuld zijn met hygroscopisch materiaal (adsorptiekorrels) die vocht vasthouden. De perslucht wordt in het begin door één bed heen geleid en bindt de waterdamp aan het hygroscopisch materiaal, waardoor de lucht weer droog de adsorptiedroger verlaat. Zodra de korrels verzadigd zijn met vocht, wordt de lucht door het andere bed geleid en stopt de luchtstroom naar het eerste bed. Het ligt eraan hoelang de lucht in contact is geweest met de korrels, hoeveel vocht er vervolgens wordt verwijderd uit de lucht. Wanneer het eerste bed verzadigd is wordt het geregenereerd doormiddel van droge perslucht. Het kan eventueel verwarmd worden of door opgewarmde omgevingslucht verwarmd worden om makkelijker het vocht op te nemen. Eén vat droogt dus terwijl het andere vat regenereert, om en om. Dit wordt de Pressure Swing Adsorption (PSA) genoemd.

Waar en waarom worden adsorptiedrogers toegepast?

Adsorptiedrogers worden altijd toegepast waar de persluchtkwaliteit vanaf een -20°C dP moet zijn. Denk hierbij aan stalen persluchtleidingen en pneumatische gereedschappen welke erg gevoelig voor corrosie zijn. Doordat de adsorptiedroger droge lucht levert zal corrosie hiermee tegen worden gegaan. Over het algemeen worden adsorptiedrogers toegepast in productieprocessen waarbij er een specifieke persluchtklasse vereist is.

In bijvoorbeeld de voedsel- en drankenindustrie worden er altijd gebruik gemaakt van adsorptiedrogers, want hier worden hogere persluchtklassen vereist. Deze klassen beginnen vanaf -.0.-. volgens ISO8573-1: 2010. Deze klasse kunt u lezen als -20°C dP tot -90°C dP. De perslucht die wordt gebruikt in de voedsel- en drankenindustrie moet aan een hoge klasse voldoen zodat het voedselveilig is. Op deze manier wordt schimmel- en bacteriegroei voorkomen, de houdbaarheid verlengd en corrosie in de leidingen voorkomen. Ook moet de perslucht FAD veilig zijn en dit kan alleen gerealiseerd worden doormiddel van een adsorptiedroger.

Waar moet je rekening mee houden bij het selecteren van adsorptiedrogers?

Bij het selecteren van een adsorptiedroger moet er rekening gehouden worden met de gewenste persluchtklasse. Persluchtkwaliteit is vastgelegd in ISO8573-1:2010 en bestaat uit negen klassen waarbij er in de meeste gevallen tot klasse 5 wordt toegepast. Zo wordt er gekeken naar de zuiverheidsklasse voor deeltjes, vocht, damp, vloeibaar water en de totale aanwezige olie in de perslucht. Bij de zuiverheidsklasse voor vocht en waterdruppels wordt er gekeken naar hoeveel vocht er uit de perslucht moet worden gehaald. Als je een adsorptiedroger met klasse 1 hebt dan betekent dit doorgaans dat je het aller droogste perslucht hebt. Lees meer over de ISO8573-11:2010 in deze blog.

Persluchtzuiverheidsklasse voor vochtigheid en vloeibaar water

Klasse *

Druk dauwpunt °C

0

Volgens specificaties van de gebruiker op leverancier en strenger dan klasse 1

1

≤ -70°C

2

≤ -40°C

3

≤ -20°C

4

≤ +3°C

5

≤ +7°C

6

≤ +10°C

 

Om de juist adsorptiedroger te kiezen is het van belang om te weten welke perslucht kwaliteit benodigd is en hoe droog de perslucht moet zijn. Het is dus altijd verstandig om een expert of specialist hiernaar te laten kijken. U kunt mij daarom altijd bereiken voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Het verschil tussen een koeldroger en een adsorptiedroger

Een koeldroger en een adsorptiedroger kunnen allebei gebruikt worden bij een persluchtinstallatie. Echter zijn er wel wat verschillen tussen een adsorptiedroger en een koeldroger. De voordelen van een koeldroger zijn dat de koeldroger geen extra regeneratielucht, oftewel spoellucht, verbruikt. Waarbij een adsorptiedroger daarentegen 20% meer verbruikt van de capaciteit voor spoellucht. Ook behoeft een koeldroger maar minimaal onderhoud, waar een adsorptiedroger het verplichte jaarlijkse onderhoud met zich meebrengt. Een koeldroger kan namelijk maar tot een Pressure Dew Point van +3°C drogen, waarbij een adsorptiedroger tot een dauwpunt van minimaal -70°C kan bereiken. Dit vereist onderhoud om problemen te voorkomen en de levensduur te verlengen. Een ander verschil is dat er met een koeldroger het grootste gros vocht gedroogd kan worden. Dit wordt ook wel industrieel droge lucht genoemd. Daarentegen kan een adsorptiedroger het meeste vocht uit de lucht gedroogd worden. Een adsorptiedroger droogt dus erg effectief en verwijdert doelmatig het vocht uit de perslucht.

koeldroger parkerMaar wanneer gebruikt u een adsorptiedroger of koeldroger?

Bij het selecteren van de juiste droger wordt er gekeken naar de benodigde persluchtklasse en welke dauwpunten er bereikt moeten worden. Zo wordt er geadviseerd om een adsorptiedroger te nemen wanneer er een dauwpunt van -20, -40 of -70 graden bereikt moet worden, oftewel een klasse 1 tot 3. Voor een klasse 4 tot 5 wordt er geadviseerd om een koeldroger te nemen met een dauwpunt van +3°C tot +7°C. Soms worden koeldrogers en adsorptiedrogers samen gebruikt, dit is om energiekosten te reduceren. De ATT (Antares) 040-340 serie van Parker bevat deze combinatie in één unit. De Antares serie heeft een debiet tot 2040 m3/hr en heeft een dauwpunt tussen de +5 en -70 graden.  

Welke soort adsorptiedrogers kunt u terugvinden in ons assortiment?

Als Parker Distributor Compressed Air & Gas Treatment bieden wij alle soorten adsorptiedrogers van Parker aan. Wij leveren kleine maar ook grote adsorptiedrogers. Hierbij wordt vooral gekeken naar het benodigde debiet, welk dauwpunt er bereikt moet worden en of er gekozen moet worden voor een koud of warm geregenereerde adsorptiedroger. De adsorptiedrogers hebben meestal drie opties met dauwpunten, namelijk een dauwpunt van -20°C, -40°C of -70°C.

  • adsorptiedrogers interfilterDe K-MT & KA-MT 1-8 serie hebben een debiet tot 86 m3/hr.
  • De K-MT & KA-MT 10-95 serie hebben een debiet tot 940 m3/hr.
  • De KE-MT 250-600 heeft een debiet van 6100 m3/hr.
  • CDAS, OFAS en FBP hebben een debiet van 300 m3/hr en is geschikt voor industriële toepassingen bij voedsel, dranken en in de farmacie.
  • De MX serie heeft een debiet tot 300 m3/hr.
  • De MXLE serie heeft een debiet van 2040 m3/hr. Aan de hand van een cascadeopstelling kunnen er hogere debieten behaald worden, hierbij worden er meerdere adsorptiedrogers achter elkaar gezet.
  • De WVM (warm geregenereerde) adsorptiedroger heeft een debiet van 14500 m3/hr en is bedoeld voor industriële toepassingen. De WVM serie heeft een energiebesparing van 25%, zuigt omgevingslucht aan en verbruikt geen spoellucht.

Voor meer informatie over adsorptiedrogers bekijk onze online catalogus vanaf bladzijde 30 t/m 61.

Vrijblijvend advies over adsorptiedrogers?

Wij kijken graag met u mee naar uw specifieke situatie om vervolgens de juiste droger te adviseren. Wilt u nou meer informatie of advies over adsorptiedrogers? Neem dan vrijblijvend contact met mij op via patrizia@interfilter.nl of +31 (0)6 57 42 00 91. Uiteraard staan mijn collega’s ook altijd voor u klaar via de contactgegevens in de pop-up rechts in uw scherm.