Heeft u een vraag?

Heeft u een vraag?

Actueel

Wat is perslucht? En waarom is dit belangrijk?

perslucht compressorPerslucht, een veelzijdige kracht die vaak over het hoofd wordt gezien, speelt een belangrijke rol in enorm veel industrieën en toepassingen. Van productieprocessen tot medische apparatuur tot het oppompen van banden en meer, perslucht is een onmisbare hulpbron geworden in deze moderne wereld. Maar wat is perslucht precies en waarom is het zo belangrijk? In deze blog gaan we dieper in op de wereld van perslucht, ontdekken we waarvoor het wordt gebruikt en verkennen we de aspecten van veiligheid, milieu, kwaliteit, compressietechnieken en energieverbruik die ermee samenhangen.

Wat is perslucht precies?

Perslucht, zoals de naam al aangeeft, is lucht die onder druk is gebracht. Dit wordt bereikt door lucht samen te persen met behulp van compressoren. Wanneer lucht wordt samengeperst, nemen de luchtmoleculen minder ruimte in beslag, waardoor de luchtdruk toeneemt. Dit resulteert in perslucht met hogere druk dan de omringende atmosfeer.

Waar wordt perslucht gebruikt?

Perslucht heeft een breed scala aan toepassingen in verschillende industrieën. Hier een aantal veel voorkomende situaties waar gebruik wordt gemaakt van perslucht:

Industrieel gebruik van perslucht

Perslucht wordt veel gebruikt in de industrie voor activiteiten zoals het aandrijven van machines en gereedschappen, pneumatische systemen, verf- en coatingtoepassingen, en nog veel meer. Het is een energie-efficiënte keuze die flexibiliteit biedt in tal van productieprocessen.

Perslucht in de medische sector

Perslucht wordt gebruikt in medische apparaten zoals beademingsmachines en anesthesiesystemen. Het speelt een cruciale rol in ziekenhuizen en gezondheidszorginstellingen om patiënten van de benodigde zuurstof te voorzien.

Perslucht in de voedingsindustrie

In de voedingsmiddelenindustrie wordt perslucht gebruikt voor het verpakken, vullen en transporteren van voedselproducten. Het is een schone en veilige optie die voorkomt dat verontreinigingen in het voedsel terechtkomen.

Automobielindustrie

Perslucht wordt ingezet voor het bedienen van remmen, ophangingssystemen en banden in voertuigen. Ook wordt het gebruikt voor verfspuiten en het aandrijven van productiemachines.

Gebruik van perslucht voor energieopwekking

Perslucht wordt gebruikt in energiecentrales om turbines aan te drijven, waardoor elektriciteit wordt opgewekt.

Perslucht voor milieubeheer

In waterzuiveringsinstallaties wordt perslucht gebruikt voor beluchting om bacteriën te laten groeien die onzuiverheden in het water afbreken.

Veilige en duurzame perslucht

Perslucht biedt verschillende voordelen op het gebied van veiligheid en milieu:

 • Veiligheid: Perslucht is veiliger dan elektriciteit in bepaalde omgevingen, vooral in explosiegevaarlijke gebieden. Het vormt geen vonken en kan worden gebruikt in potentieel gevaarlijke omstandigheden.
 • Milieuvriendelijkheid: Perslucht is een schone energiebron, omdat het geen verbranding of verbrandingsproducten genereert. Hierdoor wordt luchtvervuiling en de uitstoot van broeikasgassen verminderd.

De kwaliteit van perslucht

perslucht klasse iso8573De kwaliteit van perslucht is van vitaal belang, vooral in toepassingen waar luchtkwaliteit cruciaal is, zoals in de medische en voedingsindustrie. Onzuiverheden kunnen de prestaties van apparatuur verminderen en de productkwaliteit in gevaar brengen. Daarom zijn filtratie- en zuiveringsprocessen essentieel om schone en betrouwbare perslucht te garanderen. De kwaliteit van perslucht wordt uitgedrukt in verschillende klassen door middel van de ISO 8573. Hierover kunt u meer lezen in onze whitepaper over ISO 8573. 

Compressietechnieken

Voor het samenpersen van de perslucht wordt er een compressor gebruikt. Dit kan gedaan worden met verschillende compressoren, afhankelijk van uw situatie. Verschillende compressietechnieken die worden gebruikt om perslucht te genereren zijn:

 • Zuigercompressoren: Deze werken door lucht in een cilinder samen te persen met behulp van een zuiger.
 • Roterende schroefcompressoren: Hierbij worden twee schroeven gebruikt om lucht samen te persen.
 • Turbocompressoren: Deze gebruiken een radiale of axiale turbine om lucht te comprimeren.

Dankzij onze samenwerking met LibAir kunnen wij uw persluchtinstallatie voorzien van compressoren van het merk CompAir. Bekijk de productpagina voor meer informatie of vraag hier vrijblijvend een offerte voor aan. 

Het conditioneren van perslucht

Om uw persluchtcompressor optimaal te laten presteren, en de perslucht van een kwalitatief hoog niveau te laten zijn, is het verstandig om de perslucht te conditioneren. Kort gezegd houdt dit in dat de perslucht gefilterd wordt zodat de deeltjes die uw proces of uw compressor aantasten zich niet in uw proces bevinden. Interfilter biedt verschillende soorten persluchtconditionering aan van de merken Parker Hannifin, Hiross, Zander, Domnick Hunter, Transair en Balston:

 • Condensaatbehandeling: Olie- en waterafscheiders zijn in Nederland wettelijk verplicht ervoor te zorgen dat het water en de olie dat ontstaat als gevolg van het condenseren van damp of gas wordt behandeld om het geschikt te maken voor hergebruik of voor schone afvoer.
 • Persluchtfilters en huizen: Persluchtfilters en -huizen zorgen ervoor dat de vervuiling uit uw persluchtstroom gehaald wordt. Vervuiling kan bestaan uit onder andere vaste deeltjes, olie of vocht. Door deze vervuiling uit uw persluchtstroom te filteren wordt de persluchtstroom kwalitatief beter en gaan uw pneumatische gereedschappen, machines en leidingwerk langer mee.
 • Adsorptiedrogers: Een adsorptiedroger is een type luchtdroger dat vocht uit de perslucht verwijdert door middel van het Pressure Swing Adsorption principe. Het PSA principe is het proces waarbij de watermoleculen van de perslucht zich hechten aan de dessicant (activa alumina), de adsorptiekorrel.
 • Koeldrogers: Een koeldroger is een type luchtdroger dat wordt gebruikt om vocht uit samengeperste lucht te verwijderen. Door compressie wordt lucht warmer en wanneer deze lucht weer afkoelt en daarna weer opwarmt condenseert het vocht uit de lucht en vormt het zich tot waterdruppels die door een drain wordt afgevoerd.
 • Chillers: Een chiller biedt een nauwkeurige oplossing aan voor de regeling van een constante koeltemperatuur. Industriële chillers zijn ontworpen voor een veilige en betrouwbare werking om de koelvloeistoffen te koelen. Alle Hyperchill-apparaten garanderen om de ingestelde limiet temperatuur aan te houden onder wisselende warmteomstandigheden.
 • Persluchtleidingen: Ook voor het leidingsysteem van uw perslucht bent u bij Interfilter Group aan het juiste adres. Als Parker distributeur leveren wij namelijk complete leidingsystemen van het merk Transair. Parker Transair is een geavanceerd en modulair leidingwerksysteem. Dit leidingwerk biedt een betrouwbare en efficiënte manier om (pers)lucht en gas te transporteren in industriële toepassingen.

Energieverbruik perslucht

Hoewel perslucht efficiënt is in zijn gebruik, is het belangrijk om aandacht te besteden aan het energieverbruik. Compressoren verbruiken energie en inefficiënte systemen kunnen leiden tot onnodige verspilling. Het optimaliseren van compressieprocessen en het reguleren van druk kunnen helpen om het energieverbruik te minimaliseren.

Past perslucht bij uw proces?

Bij het kiezen van de juiste compressietechniek voor uw specifieke proces zijn verschillende factoren van belang. De aard van de toepassing, de benodigde luchtkwaliteit, de gewenste energie-efficiëntie en de operationele vereisten spelen allemaal een rol bij het bepalen van de optimale compressiemethode. Het is essentieel om de unieke behoeften van uw bedrijf en processen te begrijpen voordat u een beslissing neemt.

Door te overwegen welke techniek het beste past bij uw proces, kunt u niet alleen de prestaties optimaliseren, maar ook de duurzaamheid vergroten en de impact op het milieu minimaliseren. Of het nu gaat om de keuze tussen verschillende compressoren of om het implementeren van filtratie- en zuiveringsprocessen, het streven naar een geïnformeerde en weloverwogen beslissing zal zowel de efficiëntie van uw processen als de ecologische voetafdruk van uw activiteiten ten goede komen.

Interesse in een vrijblijvend adviesgesprek?

Wilt u meer weten over onze producten voor perslucht en hoe het uw industriële processen kan optimaliseren? Neem gerust contact met mij op voor een gedetailleerd en vrijblijvend adviesgesprek via +31 (0)6 57 42 00 91 of patrizia@interfilter.nl

Interesse om direct een offerte aan te vragen? Bel gerust het algemene nummer +31 (0)181 32 08 88 of vul het contactformulier in en dan reageren wij tijdens kantooruren binnen 4 uur.