Heeft u een vraag?

Heeft u een vraag?

Farmaceutische industrie

Filters voor de (bio)farmaceutische industrie

In de farmaceutische industrie speelt filtratie een cruciale rol bij het waarborgen      van de veiligheid, kwaliteit en effectiviteit van geneesmiddelen en farmaceutische producten.  Deze pagina onderzoekt de essentie van filtratie in de farmaceutische sector, waarom het van vitaal belang is, de veelvoorkomende filters die worden toegepast, belangrijke overwegingen bij het selecteren van filters en hoe filtratie bijdraagt aan de productie van hoogwaardige farmaceutische producten.

Waarom is filtratie in de farmaceutische industrie belangrijk?

Filtratie in de farmaceutische industrie is om verschillende redenen van cruciaal belang:

 • Productkwaliteit: Farmaceutische producten moeten voldoen aan strenge normen voor zuiverheid. Filtratie verwijdert verontreinigingen en onzuiverheden die de productkwaliteit kunnen aantasten.
 • Patiëntveiligheid: De veiligheid van patiënten staat voorop in de farmaceutische sector. Filtratie draagt bij aan de verwijdering van potentieel schadelijke deeltjes en micro-organismen uit geneesmiddelen.
 • Regelgeving: De farmaceutische industrie is onderhevig aan strikte regelgeving en normen. Filtratie is een essentieel onderdeel van de naleving van deze voorschriften.
 • Procesefficiëntie: Filtratie vermindert de vorming van afvalstoffen en verontreinigingen, waardoor productieprocessen efficiënter worden.

Veel voorkomende filters in farmaceutische industrie

Veel voorkomende filters in de farmaceutische industrie

Diverse filters worden veelvuldig toegepast in de farmaceutische industrie voor verschillende toepassingen:

Filterhuizen: Filterhuizen herbergen verschillende filterelementen en worden gebruikt voor zowel vloeistof- als gasfiltratie in diverse farmaceutische processen.

Gasfiltratie: Gasfiltratiesystemen zorgen voor schone gassen die worden gebruikt bij processtappen zoals fermentatie en opslag van farmaceutische gassen.

Luchtfiltratie: Luchtfiltratiesystemen handhaven schone luchtkwaliteit in cleanrooms en laboratoria, cruciaal voor productie en onderzoek.

Persluchtconditionering: Filters voor persluchtconditionering zorgen voor schone en droge perslucht, essentieel voor de betrouwbaarheid van pneumatische systemen en precisie-instrumenten.

Stikstofgeneratoren: Stikstofgeneratoren worden gebruikt om inerte atmosferen te creëren voor het verminderen van oxidatie en bederf in farmaceutische producten.

Stoffiltratie: Stoffilters verwijderen deeltjes en stof uit luchtstromen, waardoor schone omgevingen worden gehandhaafd.

Vloeistoffiltratie: Vloeistoffiltratie is essentieel voor het zuiveren van grondstoffen, oplossingen en suspensies in farmaceutische processen.

Bandpers en filterpers doeken: Deze doeken worden gebruikt voor het ontwateren van suspensies en het verkrijgen van vaste stoffen met een hoger droogstofgehalte.

Vacuümpomp separatoren: Vacuümpomp separatoren scheiden vloeistoffen en gassen in vacuümpompsystemen, waardoor de prestaties van de apparatuur worden verbeterd.

Deze verschillende filtratiesystemen vervullen elk een specifieke rol in de farmaceutische industrie, variërend van het waarborgen van productkwaliteit tot het handhaven van een schone werkomgeving en het voldoen aan regelgeving.

Belangrijk bij het selecteren van filters voor de farmaceutische industrie

Bij het selecteren van filters voor de farmaceutische industrie zijn de volgende overwegingen van het grootste belang:

 • Nauwkeurigheid en zuiverheid: Filters moeten voldoen aan strenge normen voor filtratienauwkeurigheid om de zuiverheid van farmaceutische producten te waarborgen. Het kiezen van filters met de juiste poriegrootte en materiaaleigenschappen is cruciaal om onzuiverheden effectief te verwijderen.
 • Productcompatibiliteit: Filters moeten compatibel zijn met de farmaceutische producten en chemicaliën waarmee ze in contact komen. Het vermijden van reacties en degradatie van materialen is van vitaal belang om productverontreiniging te voorkomen.
 • Regelgeving en conformiteit: Filters moeten voldoen aan de regelgeving en normen die van toepassing zijn op de farmaceutische industrie, inclusief Good Manufacturing Practices (GMP). Het gebruik van gecertificeerde filters is essentieel om aan deze voorschriften te voldoen.
 • Integriteit en betrouwbaarheid: Betrouwbaarheid is cruciaal in farmaceutische processen. Filters moeten consistent presteren zonder lekkage of verontreiniging van producten. Het kiezen van filters van hoge kwaliteit met bewezen prestaties is van groot belang.

Deze overwegingen zorgen ervoor dat de geselecteerde filters voldoen aan de hoogste normen van nauwkeurigheid, betrouwbaarheid en veiligheid, waardoor de farmaceutische productieprocessen optimaal verlopen en de productkwaliteit wordt gewaarborgd.

Optimalisering filterproces farmaceutische industrie

Bij Interfilter begrijpen we dat de farmaceutische industrie unieke en veeleisende filtratiebehoeften heeft. Onze toegewijde team van filtratiespecialisten staat klaar om u te voorzien van deskundig, op maat gemaakt filteradvies dat is afgestemd op uw specifieke farmaceutische processen en doelstellingen. Kwaliteit, service en duurzaamheid staan bij ons voorop bij het selecteren van ons assortiment. Naast onze standaard producten ontwikkelen wij ook in overleg met de klant verbeterde en nieuwe producten voor de optimalisering van het filterproces. Het resultaat is bijvoorbeeld:

 • Kostenbesparing
 • Een hoger rendement in productie
 • Minimum aan productieonderbreking

Wilt u advies over welke filters het meest geschikt zijn voor uw farmaceutische productie, laboratoriumwerk of clean room omgeving? Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor een vrijblijvende evaluatie van uw filtratiesysteem en een op maat gemaakt filteradvies. Samen kunnen we zorgen voor de optimale filtratieoplossingen die voldoen aan de hoogste normen van kwaliteit, zuiverheid en efficiëntie in de farmaceutische industrie.

Bekijk hier het gehele filterassortiment.

Meer informatie, een offerte of een adviesgesprek aanvragen?