Heeft u een vraag?

Heeft u een vraag?

Kunststofindustrie

Filters voor de kunststof industrie

De kunststofindustrie is een dynamische en innovatieve sector die een breed scala    aan producten produceert, variërend van verpakkingen tot auto-onderdelen en consumentenelektronica. Op deze pagina onderzoeken we de rol van filtratie in de kunststofindustrie, waarom het van vitaal belang is, de veelvoorkomende filters die worden gebruikt, belangrijke overwegingen bij het selecteren van filters en hoe Interfilter u kan voorzien van vrijblijvend filteradvies.

Waarom is filtratie in de kunststofindustrie belangrijk?

Filtratie in de kunststofindustrie is essentieel om verschillende redenen:

 • Productkwaliteit: Schone grondstoffen en proceslucht/-gassen zijn cruciaal om hoogwaardige kunststofproducten te produceren zonder verontreinigingen of onzuiverheden.
 • Apparatuurbescherming: Filtratie beschermt spuitgietmachines, extruders en andere apparatuur tegen slijtage en schade door deeltjes in het productieproces.
 • Efficiëntie: Efficiënte filtratie verbetert de algehele productie-efficiëntie door stilstand en ongeplande onderhoudswerkzaamheden te minimaliseren
 • Milieunaleving: Filtratie helpt bij het verminderen van emissies en het voldoen aan milieunormen en -voorschriften.

Veel voorkomende filters in kunststofindustrie

Veelvoorkomende filters in de kunststofindustrie

Verschillende filters worden vaak gebruikt in de kunststofindustrie:

Filterhuizen: Filterhuizen worden gebruikt voor verschillende filtratietoepassingen, van vloeistoffen tot gassen, en bieden flexibiliteit in filterkeuze.

Koolstof- en adsorptiefilters: Deze filters worden gebruikt om onzuiverheden uit gassen en vloeistoffen te verwijderen, vaak om geuren of verontreinigingen te neutraliseren.

Luchtfiltratie: Luchtfilters zuiveren de lucht in productiefaciliteiten en beschermen zo tegen stof en verontreinigingen.

Persluchtconditionering: Filters voor persluchtconditionering zorgen voor schone en droge perslucht, wat essentieel is voor de kwaliteit van kunststofproducten en procesapparatuur.

Proscreen: ProScreen filters worden gebruikt in extrusieprocessen om onzuiverheden uit het polymeer te verwijderen, waardoor de productkwaliteit wordt verhoogd.

Soffiltratie: Stoffilters worden gebruikt om stof en deeltjes uit proceslucht en -gassen te verwijderen, waardoor apparatuur en producten worden beschermd.

Vloeistoffiltratie: Vloeistoffilters worden ingezet in spuitgietprocessen om de kwaliteit van het smeltmateriaal te verbeteren.

Kaarsenfilters: Deze filters worden gebruikt voor fijnfiltratie in vloeistoftoepassingen.

Zakkenfilters vloeistof: Zakkenfilters bieden uitgebreide filtratie van vloeistoffen en kunnen grotere hoeveelheden vuil opvangen.

Drooggasfiltratie: Drooggasfilters verwijderen vocht uit gasstromen, wat belangrijk is voor de verwerking van sommige kunststofmaterialen.

Hot-gas filters: Hot gas filters worden gebruikt bij hoge temperaturen om verontreinigingen in gassen te verwijderen.

Leaf filters: Leaf filters worden gebruikt in vloeistoftoepassingen voor grove filtratie.

Deze diverse reeks filters stelt de kunststofindustrie in staat om te voldoen aan de specifieke vereisten van hun productieprocessen en de gewenste productkwaliteit te bereiken.

Belangrijk bij het selecteren van filters in de kunststofindustrie

Bij het selecteren van filters in de kunststofindustrie zijn er belangrijke overwegingen:

 • Toepassingsgeschiktheid: Filters moeten geschikt zijn voor de specifieke toepassing, zoals lucht- versus vloeistoffiltratie, en de aard van de verontreinigingen die moeten worden verwijderd.
 • Efficiëntie: De filtratie-efficiëntie moet overeenkomen met de vereisten voor productkwaliteit en milieunaleving.
 • Materialen en chemische bestendigheid: Filters moeten bestand zijn tegen de chemische samenstelling van de te filteren stoffen om de duurzaamheid te waarborgen.
 • Conformiteit: Filters moeten voldoen aan de industriestandaarden en regelgeving die van toepassing zijn op kunststofproductie.

Optimalisering filterproces kunststof industrie

Bij Interfilter begrijpen we dat de kunststofindustrie specifieke filtratiebehoeften heeft. Kwaliteit, duurzaamheid en service staan bij ons voorop bij het selecteren van ons assortiment. Naast onze standaard producten ontwikkelen wij ook in overleg met de klant verbeterde en nieuwe producten voor de optimalisering van het filterproces. Het resultaat is bijvoorbeeld:

 • Kosten- en afvalbesparing
 • Een hoger rendement in productie
 • Een minimum aan productieonderbreking

Wilt u advies over welke filters het meest geschikt zijn voor uw kunststofproductieprocessen? Neem contact met ons op voor vrijblijvend filteradvies op maat. Samen kunnen we de optimale filtratieoplossingen ontwerpen om de productkwaliteit te verbeteren, de apparatuur te beschermen en te voldoen aan de milieuvoorschriften.

Bekijk hier het gehele filterassortiment.

Case studie filters bij polymeer fabriek

Benieuwd naar hoe wij eerder het filtratieproces heb verbeterd bij een van onze klanten in de kunststofindustrie? Bekijk dan ons project in beeld. 

filters kunststoffabriek

Meer informatie, een offerte of een adviesgesprek aanvragen?