Heeft u een vraag?

Heeft u een vraag?

Tuinderijen

Filters voor in tuinderijen

In de wereld van tuinderijen is filtratie van groot belang om de groei en kwaliteit van gewassen te optimaliseren. We onderzoeken de rol van filtratie in de tuinbouw, benadrukken waarom het zo belangrijk is, en bespreken veelvoorkomende filters die in deze sector worden gebruikt.

Waarom is filtratie voor tuinderijen belangrijk?

Filtratie speelt een cruciale rol in de tuinbouw om verschillende redenen:

 • Waterzuivering: Tuinderijen maken vaak gebruik van irrigatie- en druppelsystemen om gewassen van water te voorzien. Filtratie verwijdert onzuiverheden en deeltjes uit irrigatiewater, waardoor schone en verontreinigingsvrije irrigatie mogelijk is.
 • Bescherming tegen verontreinigingen: Gewassen zijn gevoelig voor verontreinigingen zoals sedimenten, algen en organische stoffen. Filtratie voorkomt dat deze verontreinigingen de wortels van planten bereiken.
 • Optimale groeiomstandigheden: Schone en gefilterde lucht in kassen zorgt voor gezonde groeiomstandigheden voor planten. Filters verminderen de verspreiding van ziekteverwekkers en ongewenste insecten.
 • Productkwaliteit: Voor groenten, fruit en bloemen is de esthetische waarde van producten belangrijk. Filtratie draagt bij aan een verbeterde kwaliteit en presentatie van gewassen.

 

Veel voorkomende filters in tuinderijen

Veelvoorkomende filters bij tuinderijen

Bij tuinderijen worden de volgende veelvoorkomende filters toegepast:

Filterhuizen: Filterhuizen worden gebruikt om grotere deeltjes en sedimenten uit irrigatiewater te verwijderen voordat het de gewassen bereikt.

Kaarsenfilters: Kaarsenfilters met specifieke microngroottes worden vaak gebruikt om microdeeltjes uit water te verwijderen, wat cruciaal is voor irrigatiewater en voedingsoplossingen.

Koolstof- en adsoptiefilters: Deze filters helpen organische stoffen en ongewenste geuren uit water en lucht te verwijderen.

Zakkenfilters vloeistof: Zakkenfilters zijn effectief in het verwijderen van fijne deeltjes en sedimenten uit vloeistoffen.

Persluchtconditionering: Filters voor persluchtconditionering zorgen voor schone lucht in kassen, waardoor de verspreiding van ziekteverwekkers wordt verminderd.

Filterdoeken en vliezen: Deze worden gebruikt in hydrocultuursystemen om wortelgroei te bevorderen en verontreinigingen te filteren.

Filterkorven en strainers:Strainers en filterkorven worden gebruikt in leidingen om grove deeltjes en vuil te verwijderen voordat water wordt gedistribueerd.

Bandpers en filterpersdoek: Deze worden gebruikt bij de verwerking van gewassen om vloeistoffen te scheiden en te filteren.

Filtratie in de tuinbouw is een veelzijdige en onmisbare tool om gezonde gewassen te kweken en de kwaliteit ervan te waarborgen. Het juiste type filter hangt af van de specifieke behoeften van elke tuinderij en het soort gewassen dat wordt geteeld.

Belangrijk bij het selecteren van filters voor tuinderijen

Bij het selecteren van filters voor tuinderijen zijn de volgende overwegingen van belang:

 • Type gewassen: Het type gewassen dat wordt geteeld, bepaalt de waterkwaliteitseisen en het type filters dat nodig is.
 • Waterbron: De bron van irrigatiewater (bijv. bronwater, regenwater, oppervlaktewater) kan verschillende verontreinigingen bevatten, wat invloed heeft op het benodigde filtratiesysteem.
 • Klimaat en locatie: Het klimaat en de locatie van de tuinderij beïnvloeden de luchtkwaliteit en de eisen voor luchtfiltratie in kassen.
 • Budget en onderhoud: Het beschikbare budget en de bereidheid om onderhoud uit te voeren, spelen een rol bij de keuze van filters.

Interfilter begrijpt de unieke behoeften van tuinderijen en biedt op maat gemaakte filtratieoplossingen om optimale groeiomstandigheden te waarborgen en de kwaliteit van gewassen te verbeteren. Ons team van experts staat klaar om advies te geven en oplossingen te bieden die aan uw specifieke eisen voldoen.

Voorbeeldsituaties voor filtratie bij tuinderijen

 • Irrigatie: In een grootschalige groentetuin is efficiënte filtratie van irrigatiewater essentieel om de gezondheid van de gewassen te waarborgen. Filters worden gebruikt om sedimenten en onzuiverheden uit het bronwater te verwijderen voordat het de gewassen bereikt.
 • Kasomgeving: In kassen wordt gefilterde lucht gebruikt om een optimale groeiomgeving te creëren. Luchtfilters helpen bij het verwijderen van pollen, stof en ziekteverwekkers, wat resulteert in gezondere en productievere planten.
 • Bloementeelt: Voor de productie van bloemen is water van hoge kwaliteit van cruciaal belang. Filters worden gebruikt om verontreinigingen en microdeeltjes te verwijderen uit het water dat wordt gebruikt om bloemen te besproeien en te voeden.
 • Hydrocultuursystemen: In hydrocultuursystemen wordt filtratie toegepast om de wortelomgeving van planten te optimaliseren. Filterdoeken en vliezen worden gebruikt om wortelgroei te bevorderen en te voorkomen dat vuildeeltjes het wortelstelsel bereiken.

Deze voorbeeldsituaties benadrukken de veelzijdigheid van filtratie in de tuinbouwsector en hoe het bijdraagt aan de gezondheid, groei en kwaliteit van verschillende gewassen.

Vrijblijvend filteradvies voor tuinderijen

Bij Interfilter begrijpen we dat elke tuinderij uniek is. Daarom bieden we vrijblijvend filteradvies op maat. Onze specialisten kunnen uw situatie beoordelen en de meest geschikte filtratieoplossingen aanbevelen om de groei en kwaliteit van uw gewassen te optimaliseren. Neem vandaag nog contact met ons op voor een adviesgesprek en ontdek hoe Interfilter uw tuinderij kan ondersteunen.

Bekijk hier het gehele filterassortiment.

Meer informatie, een offerte of een adviesgesprek aanvragen?