Heeft u een vraag?

Heeft u een vraag?

Cases

Luchtfilters bij Cultureel Centrum Cascade

Ventilatie hoog op de agenda

Sinds februari 2022 zijn onder andere alle theaters in Nederland weer open voor publiek. Dat betekent dat cultureel centrum Cascade haar deuren weer mag openen voor zaalverhuur en kunnen zij gelukkig ook weer starten met het organiseren van diverse culturele activiteiten. Zoals in veel gebouwen staat het op een juiste manier ventileren en het optimaliseren van het binnenklimaat hoog op de agenda. Hoe is de luchtverversing geregeld, hoe bieden we onze medewerkers en gasten een optimale bescherming tegen (ultra)fijnstof en hoe verkleinen we de kans op verspreiding van ziekteverwekkers via het ventilatiesysteem? Een vraag die Erik Bakker van ZovaTEC ook kreeg van Henk Kooiman (Cultureel Centrum Cascade) en Henk Verheij (Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht)

Uitdaging luchthuishouding

Antwoord op deze vraag zoekt Erik Bakker met zijn vaste partner Interfilter. In samenwerking met vertegenwoordiger Mats Verbrugge is er onderzoek verricht naar de luchtkwaliteit binnen de stichting Cascade en een mogelijke optimalisering van de luchthuishouding. Uit dit onderzoek is naar voren gekomen dat er in de buitenlucht een verhoogde concentratie fijnstof van PM0.3, PM1.0 en PM2.5 aanwezig is. Daarnaast is er sprake van zowel mechanische toevoerlucht als recirculatielucht binnen het cultureel centrum. Hierbij is het extreem belangrijk om een filter toe te passen die voldoet aan de eisen van de WHO omtrent fijnstoffiltratie en het recirculeren van lucht, om zodoende een gezonde omgeving te creëren voor alle bezoekers en medewerkers van de Cascade.

Schone en veilige lucht

Op advies van Interfilter en in overleg met ZovaTEC en Henk Verheij, Bouwkundige Beheer Openbare Ruimte van de Gemeente HendrikIdo-Ambacht, is het virus-dodend filter NWES98 PLUS geplaatst in de luchtbehandelingsinstallaties van de Stichting Cascade. Dankzij de ISO ePM1-90% filterklasse voldoet de NWES98 PLUS ruimschoots aan het advies van minimaal ISO ePM1-80% in geval van recirculatie zoals aangegeven door REHVA. Daarnaast is het filtermedium voorzien van een virucide coating (citric acid) waarmee zoveel mogelijk eventueel in het filter aanwezige virussen geïnactiveerd worden. “Op deze wijze zorgen we er met elkaar voor dat Cascade weer de functie kan hebben zoals deze bedacht is: gastvrij met een warme sfeer; een ontmoetingsplaats en dynamische evenementenlocatie voor iedereen”.

Lees ons Project in Beeld voor alle facts & figures.

Project ZovaTEC - Cultureel Centrum Cascade