Heeft u een vraag?

Heeft u een vraag?

Actueel

Hoe selecteert u de juiste luchtfilters?

Vaak wordt mij de vraag gesteld welk type luchtfilter er in een luchtbehandelingskast hoort. Ik kan hier niet altijd direct een antwoord op geven, omdat er in elke situatie andere omstandigheden zijn. Wij kunnen filters natuurlijk ‘gewoon’ vervangen voor een equivalent, maar we kijken liever welk filter in alle opzichten optimaal presteert.

Richtlijn filterselectie Eurovent 4/23; luchtdicht!

Deze richtlijn is opgesteld door, de naam zegt het al, Eurovent. Hét Europese onafhankelijke instituut dat luchtfilters certificeert op kwaliteit. Daarbij is de richtlijn gebaseerd op strenge richtlijnen van de World Health Organisation (WHO). In onderstaande tabel is te zien dat er twee factoren tegenover elkaar staan. De vervuiling in de buitenlucht, de Outdoor Air Quality (ODA), en de gewenste toegevoerde, de Supply Air (SUP). Dit geeft snel en makkelijk inzicht in welk filter per situatie het best toepasbaar is.

Het juist toepassen van de richtlijn

Ik kan me voorstellen dat het lezen van deze tabel op het eerste oog wat lastig lijkt, dus laat ik een voorbeeld schetsen. De meest voorkomende situaties vallen namelijk in de categorie ODA 2 (in een dorp of stad) en SUP 2 (kantoorpanden, hotels, scholen etc.). Om de gewenste binnenluchtkwaliteit te behalen is hier een rendement nodig van ePM1-70%. In onderstaande tabel rood omcirkeld.

selecteren luchtfilter oda 2

Het toepassen van de juiste luchtfilters

Het aanbevolen rendement kan bereikt worden met meerdere filters, maar de praktijk laat zien dat veel luchtbehandelingskasten zijn uitgerust met één filter in de toevoersectie. Wij hebben meerdere filters ontwikkeld welke voldoen aan dit rendement. Zo kan er dus gekozen worden tussen meerdere type filters om een optimale efficiency te behalen. Bijvoorbeeld onze NW serie; een energiezuinig synthetisch filter. Of onze G85; een glasvezel zakkenfilter welke extra goed bestand is tegen roet en vocht.

Fijnstofmeting en mijn advies?

Ondanks dat de richtlijn veel houvast geeft is elke situatie uniek. Staat de LBK naast een drukke snelweg, in het midden van een stadskern of op het platteland? In elke situatie is een afwijkende concentratie vervuiling (fijnstof) in de buitenlucht. Om dit goed in kaart te brengen hebben wij luchtkwaliteitsmetingen in ons servicepakket opgenomen. Door het meten op locatie en zelfs per luchtbehandelingskast, meten wij nauwkeurig of de huidig toegepaste luchtfilters voldoen om de gewenste binnenluchtkwaliteit te creëren.

Heeft u interesse om vrijblijvend de luchtkwaliteit bij u op locatie te laten onderzoeken met een op maat gemaakt filteradvies? Neem gerust contact met mij op via (0181) 31 11 87 of via info@interfilter.nl.