Heeft u een vraag?

Heeft u een vraag?

Aardwarmte

Filters voor aardwarmte

Aardwarmte, ook bekend als geothermische energie, wordt steeds belangrijker als een duurzame en hernieuwbare energiebron. Het proces van het winnen van aardwarmte brengt warm water naar de oppervlakte, dat wordt gebruikt voor het opwekken van elektriciteit, het verwarmen            van gebouwen en andere industriële toepassingen. Het is van cruciaal belang om het warme water dat vrijkomt bij de productie van aardwarmte grondig te filteren om de productiviteit te optimaliseren en de duurzaamheid van de installatie te waarborgen.

Waarom is filtratie van aardwarmte belangrijk?

Bij geothermische energiewinning wordt warm water uit de aardkorst naar de oppervlakte gebracht. Dit water bevat vaak verontreinigingen zoals zand, sediment en andere deeltjes. Als deze ongefilterde onzuiverheden het systeem binnendringen, kunnen ze verstoppingen veroorzaken in buizen, pompen en warmtewisselaars. Dit resulteert niet alleen in verminderde efficiëntie en lagere energieopbrengsten, maar ook in verhoogde onderhoudskosten en downtime.

Veel voorkomende filters in aardwarmte

Veelvoorkomende filters voor aardwarmtetoepassingen

Om de potentie van geothermische energie volledig te benutten, is het essentieel om geschikte filtratietechnologieën toe te passen. Enkele veelgebruikte filters voor aardwarmtefiltratie zijn:

 • Zakkenfilters: Zakkenfilters voor vloeistoffen worden gebruikt voor grootschalige filtratie van geothermische vloeistoffen. Ze dragen bij aan het verwijderen van variërende deeltjesgroottes en verontreinigingen.
 • Zakkenfilters geplisseerd: Deze filters, met een geplooid ontwerp, worden specifiek ingezet voor fijne filtratie in geothermische toepassingen. Ze zijn effectief in het verwijderen van kleinere deeltjes en verbeteren de algehele kwaliteit van de vloeistofstroom.
 • Filterhuizen voor zakkenfilters: Vloeistof zakkenfilters in filterhuizen worden ingezet voor grovere filtratie van geothermische vloeistoffen. Ze verwijderen grotere deeltjes en ongewenste stoffen om de efficiëntie van warmte-uitwisseling te verzekeren.
 • Kaarsenfilters: Kaarsenfilters worden gebruikt in geothermische installaties voor onder andere het polijsten van water, de behandeling van injectiewater en bescherming van de gevoelige apparaturen door filtering van het systeemwater. 
 • Filterhuizen voor kaarsenfilters: Ook de filterhuizen waar deze kaarsenfilters in moeten zijn onderdeel van ons gamma. Denk aan enkele en meervoudige huizen, of aan RVS of kunststof huizen. 
 • Persluchtinstallaties: Perslucht wordt vaak gebruikt als onderdeel van de operationele processen of bij de bouw en onderhoud van aardwarmte-installaties. Denk bijvoorbeeld bij het boren bij geothermische putten, het injecteren van onder andere stoom in geothermische reservoirs, druktesten in het leidingwerk of het reinigen van componenten in de installatie. 
 • Perslucht leidingwerk: Persluchtleidingwerk wordt gebruikt om perslucht efficiënt van de bron naar verschillende toepassingspunten te transporteren, zoals boorlocaties, injectiepunten of onderhoudsgebieden binnen geothermische installaties.

Belangrijk bij het selecteren van filters voor aardwarmte

Bij het kiezen van de juiste filters voor aardwarmtefiltratie zijn diverse factoren van belang:

 • Debiet en stroomsnelheid: De filtratiesnelheid moet afgestemd zijn op het debiet van het geothermische water om optimale prestaties te garanderen.
 • Temperatuur en druk: Filters moeten bestand zijn tegen de hoge temperaturen en drukken van geothermische systemen om duurzaamheid te waarborgen.
 • Deeltjesgrootte: Afhankelijk van de specifieke toepassing moeten filters de juiste deeltjesgrootte kunnen opvangen
 • Onderhoudsgemak: Filters moeten regelmatig worden gereinigd of vervangen. Daarom is het belangrijk om filters te kiezen die gemakkelijk toegankelijk en onderhoudsvriendelijk zijn.
 • Compatibiliteit: Filters moeten compatibel zijn met de chemische samenstelling van het geothermische water om corrosie en andere schade te voorkomen.

Fijnfiltratie voor aardwarmte

In de regel past men een kaarsenfilter toe voor fijn filtratie. De permeabiliteit van de formatie bepaalt de micron grootte, 1-10 micron. Voornamelijk worden hiervoor geplisseerde absolute elementen gebruikt met een diameter van 2,5 inch of 6 inch en een lengte van 40 inch en 60 inch. Deze elementen hebben een temperatuurbestendigheid van 90°C.

Interfilter's oplossing

Als toonaangevende leverancier van filtratieoplossingen erkent Interfilter het belang van effectieve filtratie bij aardwarmte toepassingen. Onze geavanceerde filtersystemen zijn speciaal ontworpen om de uitdagingen van aardwarmtebehandeling aan te pakken en de hierboven genoemde voordelen te bieden.

Vrijblijvend advies over filters voor aardwarmte

Bij Interfilter begrijpen we het belang van de juiste filteroplossing voor een aardwarmteinstallatie. Laat ons een fijnstofmeting uitvoeren en een filteradvies op maat uitbrengen, afgestemd op uw wensen. Zo kunnen wij de beste filteroplossing samenstellen voor uw proces of installatie.

Meer informatie, een offerte of een adviesgesprek aanvragen?