Heeft u een vraag?

Heeft u een vraag?

Chemie & Petrochemie

Filters voor de chemische en petrochemische industrie

In de complexe wereld van de chemie en petrochemie speelt filtratie een cruciale rol in diverse processen. Deze pagina verkent de essentie van filtratie in deze industrieën, waarom het van vitaal belang is, de veel voorkomende filters die worden toegepast, belangrijke overwegingen bij het selecteren van filters, en enkele voorbeeldsituaties waarin filtratie een doorslaggevende factor is.

Waarom is filtratie bij chemie & petrochemie belangrijk?

Filtratie in de chemie en petrochemie is van essentieel belang om verschillende redenen:

 • Productkwaliteit: De kwaliteit van chemische producten en petrochemische derivaten is van het hoogste belang. Filtratie verwijdert onzuiverheden en verontreinigingen die de productkwaliteit kunnen aantasten.
 • Procesefficiëntie: Ongefilterde vloeistoffen en gassen kunnen leiden tot corrosie, slijtage en verstopping van apparatuur, wat de efficiëntie van productieprocessen vermindert.
 • Veiligheid: In de chemie en petrochemie zijn veiligheid en naleving van voorschriften prioriteiten. Filtratie minimaliseert de kans op gevaarlijke emissies en lekkages.
 • Milieubescherming: Door het verwijderen van schadelijke stoffen uit afvalstromen dragen filtratiesystemen bij aan milieubescherming en naleving van milieuregels.

Veel voorkomende filters in chemie & petrochemie

Veel voorkomende filters bij chemie & petrochemie

Diverse filters worden ingezet in de chemische en petrochemische industrie voor verschillende toepassingen:

Filterhuizen: Filterhuizen herbergen diverse filterelementen en worden gebruikt voor grootschalige filtratie van vloeistoffen en gassen in chemische processen.

Flexibele verbindingen: Flexibele verbindingen zijn van belang voor afdichting en het voorkomen van lekkage in pijpleidingen en systemen voor vloeistof- en gasbehandeling.

Gasfilters: Gasfiltratie wordt toegepast om gassen te zuiveren, de kwaliteit te handhaven en de bescherming van apparatuur te waarborgen.

Mobiele lasafzuigingen: Deze draagbare systemen verwijderen lasrook en verontreinigingen uit de lucht, wat de veiligheid en luchtkwaliteit in lasomgevingen verbetert.

Persluchtconditionering: Filters voor persluchtconditionering zorgen voor schone en droge perslucht, van vitaal belang voor de betrouwbaarheid van pneumatische systemen en apparatuur.

Proscreen: ProScreen filters worden gebruikt voor het verwijderen van deeltjes en verontreinigingen uit diverse stromen, waardoor zuiverdere producten worden verkregen.

Stoffilters: Stoffilters verwijderen stofdeeltjes en verontreinigingen uit de lucht, wat van essentieel belang is voor een schone werkomgeving en het voorkomen van slijtage aan apparatuur.

Vloeistoffilters:Vloeistoffiltratie speelt een cruciale rol in het zuiveren van vloeistoffen in verschillende processen, variërend van zuivering tot scheiding.

Adsorbers: Adsorbers worden ingezet om gassen, dampen en geuren uit de lucht te verwijderen, waardoor een veilige werkomgeving wordt gecreëerd.

Brandpers en filterpersdoek: Doeken voor bandpersen en filterpersen worden gebruikt voor het ontwateren van suspensies en het verkrijgen van vaste stoffen.

Vacuumfilter sepsrstoren: Deze apparaten worden gebruikt om vloeistoffen en deeltjes te scheiden in vacuümpompsystemen, wat de betrouwbaarheid van de apparatuur verbeter

Belangrijk bij het selecteren van filters bij chemie & petrochemie

Bij het selecteren van filters voor de chemische en petrochemische industrie moeten verschillende factoren in overweging worden genomen:

 • Chemische bestendigheid: Filters moeten bestand zijn tegen de agressieve chemicaliën die in deze industrie worden gebruikt.
 • Filtratie-efficiëntie: De gewenste filtratiegraad en het verwijderingsniveau van verontreinigingen zijn essentiële overwegingen.
 • Operationele omstandigheden: Filters moeten geschikt zijn voor de temperatuur, druk en stroomomstandigheden in specifieke toepassingen.
 • Regelgeving en naleving: Filters moeten voldoen aan regelgeving met betrekking tot veiligheid, gezondheid en milieu.

Voorbeeldsituaties filtratie bij chemie & petrochemie

 • Raffinageprocessen: Filtratie speelt een cruciale rol in de zuivering van ruwe olie, waarbij verschillende filters worden ingezet om onzuiverheden te verwijderen en de kwaliteit van brandstoffen te waarborgen.
 • Chemische synthese: Membraanfilters worden gebruikt om reactieproducten te scheiden en zuiver chemische producten te verkrijgen.
 • Milieubescherming: Filtersystemen worden toegepast om schadelijke stoffen uit afvalwaterstromen te verwijderen voordat ze worden geloosd.
 • Veiligheid en naleving: In de opslag en behandeling van chemicaliën spelen filtersystemen een rol bij het minimaliseren van gevaarlijke emissies en het waarborgen van de veiligheid van werknemers.

Filtratie is een onmisbare schakel in de chemische en petrochemische industrie, waar het de productkwaliteit, procesefficiëntie, veiligheid en milieubescherming bevordert. De juiste selectie en toepassing van filters zijn cruciaal voor het succes van deze sector.

Vrijblijvend filteradvies voor chemie & petrochemie

Bij Interfilter begrijpen we de complexiteit van de chemische en petrochemische industrie en de cruciale rol die filtratie speelt in deze sector. Onze expertise stelt ons in staat om op maat gemaakte filteroplossingen te bieden die voldoen aan de unieke behoeften van uw processen en toepassingen. Kwaliteit, duurzaamheid en service staan bij ons voorop bij het selecteren van ons assortiment. Wij weten hoe complex de chemische sector kan zijn en ontwikkelen ook in overleg met u verbeterde en nieuwe producten voor de optimalisering van het filterproces. Het resultaat is bijvoorbeeld:

 • Kostenreductie
 • Afvalreductie
 • Een hoger rendement in productie
 • Een minimum aan productieonderbreking 

Wilt u advies over welke filters het beste passen bij uw specifieke chemische of petrochemische processen? Onze deskundige technici staan klaar om u te helpen. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende fijnstofmeting en een filteradvies op maat, afgestemd op uw unieke vereisten. Zo kunnen wij samen de meest geschikte filteroplossing ontwerpen om de prestaties, efficiëntie en veiligheid van uw operaties te optimaliseren.

Bekijk hier het gehele filterassortiment.

Meer informatie, een offerte of een adviesgesprek aanvragen?