Heeft u een vraag?

Heeft u een vraag?

Actueel

Eén jaar lidmaatschap bij het Brancheplan Verpakkingen

Vanaf deze maand is Interfilter één jaar lid bij het Brancheplan Verpakkingen. Dit initiatief richt zich op het verminderen, verduurzamen en hoogwaardig hergebruiken van verpakkingen binnen de installatiebranche. Interfilter is actief betrokken bij de pilotgroep voor duurzame transportverpakkingen. Met dit lidmaatschap streven wij ernaar om onze verpakkingsprocessen zo veel mogelijk te verduurzamen. 

Wat is het Brancheplan Verpakkingen? 

Het Brancheplan Verpakkingen is begin 2022 opgericht als duurzaamheidsinitiatief dat bedrijven binnen de installatiebranche samenbrengt om gezamenlijk hun verpakkingen te verminderen, verduurzamen en hergebruiken. De ambitie van dit brancheplan is om toe te werken naar een circulaire economie, waarbij we het gebruik van primaire grondstoffen van verpakkingen en het verpakkingsafval te minimaliseren. Het lidmaatschap biedt de mogelijkheid om actief deel te nemen aan diverse pilots, waar ideeën worden uitgewisseld en vooruitgang wordt geboekt op het gebied van duurzaam verpakken. Voorheen lag deze verantwoordelijkheid geheel bij de bedrijven zelf, maar dankzij het brancheplan kunnen bedrijven nu samenwerken om deze ontwikkelingen te versnellen, verbeteren en van elkaar te leren. 

Deelname aan pilot 

Interfilter is specifiek betrokken bij de pilotgroep voor duurzame transportverpakkingen. Deze groep bestaat uit installatiebedrijven en partijen die zich inzetten voor duurzame verpakkingsoplossingen. Een aantal keer per jaar komen de leden samen om de voortgang te bespreken en ideeën uit te wisselen om zo de gestelde doelen te bereiken. Binnen deze pilot wordt er grondig onderzocht hoe verpakkingsmaterialen voor transport kunnen worden verduurzaamd, door zowel het type materiaal te verbeteren als de hoeveelheid materiaal te verminderen waarbij ook recyclebaarheid wordt bevorderd. 

Resultaten na het eerste jaar lidmaatschap 

In het afgelopen jaar heeft Interfilter al aanzienlijke vooruitgang geboekt. Door een aanpassing van het verpakkingsmateriaal hebben wij direct bijgedragen aan verduurzaming. Zo besparen wij jaarlijks nu al bijna 900 kilo plastic door de dikte van het wikkelfolie aan te passen en zijn wij overgestapt naar PP Acryl tape, wat ecologisch een beter alternatief is. Bovendien is in ons eerste jaar als lid al het verbruik van verpakkingsmaterialen in kaart gebracht, wat het voor ons makkelijker maakt om specifieke materialen onder de loep te nemen en verder voortgang te boeken. 

Doelstellingen uit het brancheplan voor 2025 

Het brancheplan heeft verschillende doelstellingen geformuleerd waar samen met alle deelnemers naartoe wordt gewerkt. 

Verminderen en voorkomen 

  • Er wordt 20% minder gebruik gemaakt van plastic en karton ten opzichte van 2021. 

  • Bedrukking en/of stickers op verpakkingen (inclusief palletfolie) is verwijderd of vervangen door een duurzaam alternatief. 

Verduurzamen 

  • Voor ten minste 20% van de productcategorieën zijn de plastic verpakkingen gemaakt van 100% gerecycled plastic óf 100% biobased materiaal. 

  • Kunststofverpakkingen voor eenmalig gebruik bestaan uit 100% gerecycled materiaal. 

  • 100% van het papier en karton bevat een FSC/PEFC label of een FSC/PEFC Recycle label. 

  • Plastic en karton verpakkingen zijn 100% recyclebaar. 

  • 100% van de houten pallets voor eenmalig gebruik (wegwerppallets) zijn vervangen door herbruikbare pallets. 

Hoogwaardig hergebruik 

  • Minstens 70% van de plastic verpakkingen wordt gerecycled of hergebruikt. 

  • Papier en karton wordt waar mogelijk hergebruikt en anders gerecycled. 

  • Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van monostroom verpakkingen zodat recycling mogelijk is. 

Na dit eerste jaar kijken we uit naar het volgende jaar waarin Interfilter haar verpakkingen verder kan gaan ontwikkelen en verduurzamen. Wij kijken ernaar uit om deel te nemen aan meerdere pilots binnen het Brancheplan Verpakkingen, met als doel onze gehele waardeketen te verduurzamen.