Heeft u een vraag?

Heeft u een vraag?

Actueel

Waarom industriële filters laten reinigingen en testen?

Industriële filters reinigen en hergebruiken

Om ervoor te zorgen dat zowel u als wij kunnen bijdragen aan het reduceren van afval bieden wij nu ook de mogelijkheid om diverse industriële filters te laten reinigen. Interfilter Group gaat daarom graag met u op zoek naar het meest optimale reinigingsproces. Het filter reinigen brengt de volgende voordelen met zich mee: 

 • De filters worden op deze manier circulair gemaakt. 
 • Het is duurzaam doordat er afval en dus CO2 uitstoot wordt gereduceerd 
 • Het proces wordt verbeterd waardoor er ook grote hoeveelheden kosten bespaart kunnen worden 
 • U heeft altijd een complete set, goed werkende filters terug in uw proces 
 • U heeft inzicht in de daadwerkelijke prestaties van uw filters

Welke filters kan Interfilter Group voor u reinigen? 

Niet alle filters kunnen gereinigd worden zonder dat de specificaties verloren gaan. Interfilter kan onder andere metalen filters, filterplaten, polymeer filters, maar ook procesonderdelen reinigen. Hieronder kunt u enkele voorbeelden zien.

reinigen leaffilterreinigen gasfilters

reiniging polymeerfilters

Hoe ziet het proces van filter reinigen eruit? 

Voor het filter reinigen hanteren wij de volgende werkwijze:

Ontvangst filters

Wanneer de filters binnen zijn wordt er een visuele ingangscontrole gedaan waarbij gecontroleerd wordt op eventuele beschadigingen. Mochten er vooraf al beschadigingen aan een filter zitten, dan wordt dit bij u gemeld en kunnen wij het filter direct voor u vervangen voor een nieuw exemplaar.

Behandeling van filters

Elke vervuiling en materiaal heeft zijn eigen specifieke reinigingstechniek nodig, daarom beschikken wij over verschillende reiniging methodes; thermische reiniging, ultrasoon reiniging, chemische reiniging, Glycol reiniging en reiniging op hoge en lage waterdruk. Wij zoeken altijd naar de beste methode die het minst schadelijk is voor uw materiaal en het milieu met het beste resultaat.

Welke soorten reinigingstechnieken zijn er?  

Tijdens het reinigingsproces kan er gebruik worden gemaakt van verschillende technieken en apparatuur, zoals Leaf filter cleaning, een semiautomatische wasstraat, kleine zuurstof ovens, laagzuurstof ovens, ultrasoon installaties, een apparatuur voor de controle van het spoelproces en een TEG-installatie.  

Wij maken gebruik van meerdere technieken waaronder chemische reiniging de oudste en meest uitgebreide methode is. Glycol reinigen is speciaal voor het reinigen van filters voor een polyester- of PET-toepassing, hierbij worden de filters met glycol schoon gemaakt en worden de filters in een hete TEG installatie gebracht. Door deze techniek zal het polymeer worden afgebroken en de besmette onderdelen kunnen worden verwijderd. Als er nog resten vervuiling op zitten kunnen deze door ultrasone technologieën worden verwijderd.  

Ultrasoon reinigen  

Ultrasoon reinigen is een snelle en herhaalbare manier van reinigen. Bij deze techniek worden de filter ondergedompeld in een geschikte reinigingsvloeistof en wordt er gebruik gemaakt van cavitatie. Hierbij ontstaan er microscopische bellen die imploderen en zo schokgolven produceren. Er ontstaat een schurende werking op de oppervlakte van de filter wat voor een intensieve maar zachte verplaatsing van de vervuiling zorgt.  

Thermisch reinigen 

Bij thermische reiniging kunnen grotere hoeveelheden verontreinigingen met specifieke eigenschappen, zoals specifieke polymeren, worden verwijderd aan de hand van een pyrolyse-oven. Het proces zorgt ervoor dat de materialen worden afgebroken in kleinere componenten die zich omzetten in gassen en uiteindelijk verbranden bij hogere temperaturen of worden gebruikt tijdens het kraakproces. Dit proces duurt ongeveer 12 uur, maar kan verlengd worden aan de hand van de hoeveelheid verontreiniging.  

Lage of hoge waterdrukreiniging 

De laatste techniek is in combinatie met water en wordt gebruikt bij filter die 100% vetvrij moeten zijn als ze in contact komen met O2-gassen. De techniek is een mens- en milieuvriendelijke oplossing. Doormiddel van een ultrasone mobiele eenheid kan het reinigen van filters ter plekke plaats vinden en zo kunnen kritieke componenten op hun plek blijven zonder schade te veroorzaken door het vervoeren van de filters. 

Controleren van de filters

Onze kwaliteitsverantwoordelijke zal na de behandeling een eindcontrole doen voordat de filters bij u terug worden gebracht. 

U kunt uw procesfilters laten testen

Bij ontvangst worden de filters getest en na reiniging. Wanneer een filter voor het eerst wordt gereinigd wordt dit de beginwaarde bij het testen. Als de waarde na het testen een te groot verschil aantoont met de beginwaarde, dan kan de filter worden afgekeurd voor gebruik. 

Het is na de reiniging optioneel om de filters te laten testen:

 • Gewicht
 • Bubble point in IPA
 • Backflow in IPA
 • Endoscoop
 • Microscoop
 • Materiaalonderzoek
Bubblepoint test 

Bij een bubblepoint test wordt er druk op de filter gezet om visueel een perforatie vast te stellen. De druk wordt langzamerhand opgevoerd totdat er een bubbel verschijnt. De waarde wordt dan de “bubblepoint waarde” genoemd.  

Backflow test 

Met een backflow test wordt er een constante luchtstroom op de filter gezet die door het weefsel ontsnapt en de doorlaatbaarheid van de filter visueel vast stelt. Ook hierbij wordt er een minimale waarde vast gesteld en zodra de test onder deze waarde uit komt kan de filter afgekeurd worden. Wanneer erg getest wordt op gewicht wordt de beginwaarde vast gesteld als het filter net nieuw is.  

Gewicht 

Als bij het testen het gewicht lager is dan de beginwaarde dan kan dit een teken zijn dat het filterweefsel is aangetast en als het gewicht hoger is dan is dit een teken dat er nog verontreiniging op het filter zit.  

Door de filters te laten testen weet u altijd zeker dat u een complete set met filters terug in uw proces zet die allemaal werken naar de benodigde eisen in uw proces. Mochten één of meerdere filters niet meer naar wens van de klant of de eisen in het proces presteren, dan wordt dit met de klant gecommuniceerd en bieden wij de mogelijkheid om deze filters direct te vervangen voor nieuwe exemplaren.  

Ook op het moment dat u compleet nieuwe filters aanschaft, bieden wij de mogelijkheid om een 0-meting te doen zodat u zeker weet dat er bijvoorbeeld geen lekkage in een filter zit voordat het uw proces in gaat.

Rapportage en certificering voor filter reinigen

Ook is het optioneel om achteraf een rapportage te laten maken van de filters waarbij de filters opnieuw gecertificeerd worden op: 

 • Kwaliteitsrapportage ISO 9001 
 • Milieurapportage ISO 14001 
 • Veiligheidsrapportage ISO 45001 

Bij eerste ontvangst van de filters is het dan ook mogelijk om een uniek nummer te laten graveren in de filters. Door deze optie kunt u makkelijk de gegevens terug vinden van eerdere controles in onze cloud applicatie. 

Cloud applicatie

Als laatste optie kunt u er voor kiezen om gebruik te maken van onze cloud applicatie waarbij er iedere reiniging wordt bijgehouden hoe goed het filter nog werkt. Zo heeft u altijd inzicht in de prestaties van uw filters en is ook te zien wanneer een filter écht aan vervanging toe is. Op deze manier hoeft u enkel de filters te vervangen die niet meer naar wens presteren, in plaats van iedere ronde alle filters te moeten vervangen.

Meer informatie over filters reinigen of een TCO op maat?

Meer informatie over filterreiniging of bent u benieuwd of uw filters reinigbaar zijn? Uiteraard maken wij ook graag een overzicht van de kosten die u kunt besparen. Neem daarom gerust contact op met mij of een van mijn collega's voor een vrijblijvend adviesgesprek.