Heeft u een vraag?

Heeft u een vraag?

Actueel

Basket Strainers binnen industriële processen

Een basket strainer is een type filter dat wordt gebruikt om vaste deeltjes uit vloeistoffen of gassen te verwijderen. Het bestaat uit een behuizing met een mandvormige zeef, ook wel genoemd een basket. Deze zijn meestal van roestvrij staal, waar de vloeistof doorheen stroomt. De basket vangt deeltjes op die te groot zijn om door de openingen van de basket te passeren, waardoor de vloeistof schoon blijft. Maar voor welke processen zijn strainers geschikt en waar voldoen onze strainers aan? In deze blog vertellen we u meer over de diverse mogelijkheden.

Filtratie proces van basket strainers

Basket strainers zijn eenvoudig maar effectief in het zuiveren van vloeistoffen door deeltjes zoals vuil en sediment op te vangen. De vloeistof stroomt de behuizing binnen via de inlaat en stroomt door de basket. De basket vangt de deeltjes op terwijl de gezuiverde vloeistof via de uitlaat de behuizing verlaat voor verdere verwerking. Deze basket, centraal in de behuizing, heeft een mandvormig ontwerp met openingen die variëren in grootte om de gewenste filtratie te bereiken. Tijdens het filtratieproces blijven de vaste deeltjes achter in de mand, terwijl de gereinigde vloeistof doorstroomt. Dit resulteert in een schone vloeistof die klaar is voor gebruik, terwijl de opgevangen deeltjes later worden verwijderd tijdens onderhoudsprocedures.

Inzet van basket strainers

Basket strainers worden ingezet binnen verschillende industrieën en situaties. In de chemische industrie worden ze gebruikt om vaste deeltjes te verwijderen uit chemische mengsels bijvoorbeeld om apparatuur te beschermen tegen verstopping en corrosie. In de voedingsindustrie worden ze gebruikt om voedselproducten te zuiveren door onzuiverheden zoals stukjes pulp of zaadjes te verwijderen. Ook in waterbehandelingsinstallaties, HVAC-systemen, en olie- en gasinstallaties zorgen basket strainers voor het behoud van de apparatuur en het waarborgen van de kwaliteit van de producten.

Eigenschappen van basket strainers

Materialen en aanpassingen

Basket strainers zijn verkrijgbaar in een scala aan materialen, waaronder roestvrij staal, koolstofstaal en zelfs aangepaste materialen op aanvraag. Deze variëteit stelt gebruikers in staat om de juiste materiaalkeuze te maken op basis van de toepassing en de aard van de te filteren vloeistof of gas.

Vermogen

De filtratierating van basket strainers varieert van 5 μm tot 10.000 μm, waardoor ze in staat zijn om een breed scala aan deeltjesgroottes te verwijderen. Deze eigenschap maakt ze geschikt voor diverse industrieën, van chemische verwerking tot waterbehandeling en voedselproductie.

Efficiëntie en drukval

Met een hoge filtratie-efficiëntie bieden basket strainers een effectieve verwijdering van verontreinigingen, terwijl ze tegelijkertijd zorgen voor minimale drukval in het systeem. Dit zorgt voor een soepele doorstroming van vloeistoffen en minimaliseert energieverlies.

Temperatuur

Dankzij de constructie zijn basket strainers bestand tegen een breed temperatuurbereik. Van -30 °C tot +350 °C voor koolstofstaal en van -80 °C tot +480 °C voor roestvrij staal, ze blijven betrouwbaar werken onder uiteenlopende omstandigheden.

Diverse afmetingen

Of het nu gaat om standaardmaten zoals DN 15–400 mm (1/2" – 16"), of aangepaste afmetingen, basket strainers kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften van elke installatie. Daarnaast bieden ze verschillende afdichtings- en aansluitingsopties, waaronder flenzen, schroefdraad en snelkoppelingsklemmen.

Verschillende basket strainers

Naast de standaarduitvoeringen worden de filterhuizen veelal klant specifiek ontworpen en geproduceerd. Eventueel kan een filterhuis geheel onder PED keur geproduceerd worden. 

Basket filters (met een zeefkorf)

Basket filters met een zeefkorf zijn ontworpen om vloeistoffen efficiënt te filteren door deeltjes vast te houden. Ze bieden een veelzijdige oplossing voor diverse industriële toepassingen en zijn verkrijgbaar in verschillende materialen en drukklassen.

Y-filters

Y-filters, met hun Y-vormige ontwerp, zorgen voor optimale stroming en filtratie-efficiëntie. Ze zijn gemakkelijk te installeren en te onderhouden, waardoor ze ideaal zijn voor het beschermen van apparatuur tegen verstopping en schade.

T-filters

T-filters, die zijn gemaakt van standaard T-stukken, bieden een eenvoudige en kosteneffectieve filtratieoplossing. Ze zijn geschikt voor diverse industriële omgevingen.

Duplex filtersystemen

Duplex filtersystemen bieden continuïteit in filtratie door automatisch tussen filtereenheden te schakelen tijdens reiniging of onderhoud. Ze zijn ideaal voor kritieke toepassingen waarbij minimale downtime cruciaal is.

Tijdelijke filters / temporary strainers

Tijdelijke filters, ook bekend als temporary strainers, bieden een snelle en tijdelijke oplossing voor het filteren van vloeistoffen tijdens onderhouds- of opstartprocedures. Ze zijn gemakkelijk te installeren en te verwijderen zonder verstoring van de normale werking van het systeem.

Certificeringen

Een van de belangrijkste certificaten voor basket strainers is het PED-certificaat, wat staat voor Pressure Equipment Directive. Naast het PED-certificaat is het food grade certificaat ook van vitaal belang, vooral voor basket strainers die worden gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie. Daarbij kunnen wij de strainer ook leveren inclusief lascertificaten en materiaalcertificaten.

Basket strainer afgestemd op uw behoefte

Bij Interfilter Group streven we ernaar om de beste filtratieoplossing voor uw specifieke proces te selecteren, rekening houdend met uw behoeften. Bent u benieuwd wat de beste strainer oplossing is voor uw proces? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een filteradvies!