Heeft u een vraag?

Heeft u een vraag?

Actueel

Het gebruik van filterhuizen en de verschillen

Industriële filterhuizen worden gebruikt voor de zuivering van vloeistoffen. Filterhuizen zijn voorzien van diverse filtermedia, zoals filterzakken, filterkaarsen of geplisseerde elementen. De filters in de huizen verwijderen deeltjes, verontreinigingen en andere ongewenste stoffen uit processtromen.

filterhuizen in de industrieIn de meeste filterbehuizingen worden filterzakken of filterkaarsen geplaatst. Hierdoor wordt vervolgens de te reinigen vloeistof gepompt. De filterzakken of -kaarsen filteren vuildeeltjes uit de vloeistof totdat het filtermedium verzadigd raakt. Hierdoor stijgt de druk in de filterbehuizing, wat ook de indicatie is om het filter te vervangen. Filterhuizen zijn geschikt voor diverse industrieën en kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften van de klant en sector. De huizen zijn beschikbaar in verschillende materialen, configuraties, drukklassen en met diverse aansluitmogelijkheden.

In deze blog vertellen wij u graag meer over de diverse mogelijkheden.

Het verschil tussen filterhuizen met zakkenfilters of kaarsenfilters

Filterhuizen voor zakkenfilters en filterhuizen voor filterkaarsen zijn beide ontworpen voor het filteren van vloeistoffen in industriële toepassingen, maar ze verschillen in de manier van werking van het filter en de toepassingen waarin ze het meest effectief zijn.

Filterhuis met zak

Filterhuis met zakkenfilter

Filterhuizen voor zakkenfilters zijn specifiek ontworpen om filterzakken te bevatten. Deze zakken zijn gemaakt van materialen zoals naaldvilt of nylon mono filament en kunnen verschillende filterfijnheden hebben. Het materiaal waar de zakken van worden vervaardigd is afgestemd op de samenstelling van de te zuiveren vloeistof en de temperatuur van de vloeistof.  De vloeistof stroomt door de filterzak, waarbij de deeltjes en verontreinigingen worden opgevangen door het filtermedium. Filterhuizen voor zakkenfilters zijn geschikt voor toepassingen waar grotere deeltjes of onregelmatig gevormde verontreinigingen moeten worden verwijderd. Ze zijn vaak eenvoudig te onderhouden omdat de filterzakken relatief gemakkelijk kunnen worden vervangen. Naast vilt en gaas zakken kunnen er ook geplisseerde filterelementen in een filterhuis voor zakkenfilter geplaatst worden. Deze filterelementen bestaan uit pleats en hebben daardoor een veel groter filteroppervlak.

filterhuis met kaars

Filterhuis met kaarsenfilter

Filterhuizen voor filterkaarsen bevatten daarentegen cilindervormige filterelementen, genaamd kaarsenfilters. Filterkaarsen zijn meestal gemaakt van progressief opgebouwd gewikkeld filtermateriaal of samengeperste vezels, genaamd meltblown. Kaarsen zijn ook beschikbaar met metalen gaas (hoge temperaturen, reinigbaar), geplisseerd medium (hogere filtratie, groot filteroppervlak) of actief kool. Kaarsen zijn effectief bij het verwijderen van fijne deeltjes en bieden in de regel een hogere filter efficiency dan filterzakken. Filterhuizen voor filterkaarsen worden vaak gebruikt in toepassingen waar zeer schone vloeistoffen vereist zijn, zoals in de farmaceutische industrie of bij de productie van drinkwater. Ze zijn over het algemeen duurzamer en vereisen minder frequente filterwisselingen ten opzichte van filterzakken.

filterhuis met zak of kaars

Verschil filterhuis met zak of kaars

Het belangrijkste verschil tussen deze twee soorten filterhuizen is dus het type filtermedium dat ze bevatten en de specifieke toepassingen waarvoor ze het meest geschikt zijn. De keuze tussen filterhuizen met zakkenfilters of filterhuizen met filterkaarsen hangt af van het te filteren vloeistof (bijv. de chemische resistentie), de vereiste filtratiegraad, de hoeveelheid en samenstelling van de vervuiling en de industriële behoeften per proces.

Filterhuizen met meerdere zakken of kaarsen

Multi-bag filterhuizen zijn filterhuizen met meerdere zakken in één enkele behuizing en multi-cartridge filterhuizen bevatten meerdere kaarsenfilters. Deze huizen worden gebruikt om grotere hoeveelheden vloeistof te filteren en zijn ontworpen om deeltjes en verontreinigingen zo efficiënt mogelijk uit de vloeistof te verwijderen. Het inzetten van een filterhuis met meerdere filters zorgt er ook voor dat de filters sneller en gemakkelijker te wisselen zijn en het huis ook sneller en gemakkelijker te reinigen is ten opzichte van meerdere losse filterhuizen met één filterelement.

Voordelen van Interfilter filterhuizen

Hier zijn enkele belangrijke kenmerken en voordelen van onze (multi) filterhuizen:

 • Gemakkelijk in onderhoud
 • Grote variëteit aan applicaties
 • Verschillende uitvoeringen mogelijk qua maatvoering, materiaalsamenstelling etc.
 • Optimale afdichting, geen bypass
 • Stevige sluiting, eenvoudig te openen
 • Lange levensduur
 • Standaard configuraties op voorraad

Verschillende materialen filterhuizen

Filterhuizen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals koolstofstaal, RVS 304, RVS 316, RVS 316L, RVS 316Ti en meer.

De keuze van het materiaal hangt af van factoren zoals de aard van de te filteren stoffen, de temperatuur- en drukomstandigheden, de chemische compatibiliteit en de operationele vereisten. Het is belangrijk om het juiste materiaal te kiezen om ervoor te zorgen dat het filterhuis effectief en zonder risico’s functioneert.

Voor toepassingen waarbij staal en roestvrij staal niet geschikt zijn voor het filteren van vloeistoffen, kunnen wij speciale kunststoffilterhuizen leveren. Daarnaast kunt u kiezen uit verschillende afdichtings- en pakkingmaterialen, zoals NBR, EPDM, Viton, Teflon en meer.

Aansluitmogelijkheden filterhuizen

De inlaat- en uitlaataansluitingen van het filterhuis kunnen wij aanpassen aan uw specifieke wensen. De meest gangbare aansluitmogelijkheden omvatten ANSI- en DIN-flenzen, BSP, NPT, Tri-Clamp, DIN 11851 melkkoppelingen en Cam-Lock.

Om te voorkomen dat het filtratieproces volledig moet worden onderbroken als de filters verzadigd zijn, bieden wij onze duplex en multiplex filtersystemen aan met afsluitkleppen die handmatig of pneumatisch te bedienen zijn. Op deze manier kan één enkelvoudig filterhuis worden afgesloten van de hoofdstroom om het filter te wisselen.

De keuze van de aansluitmogelijkheid is afhankelijk van de specifieke toepassing, de benodigde afdichting, de verwisselbaarheid van filters en andere factoren zoals hygiënische eisen.

Magnetische inserts voor filterhuizen

Veel industriële vloeistoffen zijn vervuild met grove ijzerhoudende deeltjes waardoor systemen en producten kunnen beschadigden. Een magneetfilter verwijdert zeer fijne metaaldeeltjes en voorkomt hiermee slijtage en stilstand in vaak kritische systemen.

Magneetfilters zijn in bestaande leidingen te plaatsen en eenvoudig te openen zonder het filter uit het leidingsysteem te moeten demonteren. De magneetkernen zijn snel en makkelijk te reinigen.

Voor grote volumestromen kunnen wij enkelvoudige magneetfilterhuizen leveren met één enkele magneetkern, maar ook multi units die voorzien zijn van meerdere magneetkernen.

Indien de vloeistof geen ijzerhoudende deeltjes bevat kunnen zowel de filterhuizen met filterzakken als met filterkaarsen toegepast worden. Deze filterbehuizingen zijn verkrijgbaar in diverse materialen, configuraties, drukklassen en met verschillende aansluitingen, afgestemd op de specifieke behoeften van de betreffende industrie.

 • Filtert sub-micron deeltjes
 • Geen vervanging filterelementen
 • Opvangcapaciteit tot wel 181 kg
 • Vermindert slijtage en stilstand aan vaak kritische systemen
 • Eenvoudig te reinigen