Heeft u een vraag?

Heeft u een vraag?

Scheepvaart & Scheepswerven

Filters in een schip

De scheepvaart- en scheepswervenindustrieën zijn veeleisend en vragen om de hoogste mate van prestaties, betrouwbaarheid en veiligheid. Filtratie speelt een belangrijke rol in het handhaven van deze normen, of het nu gaat om het zuiveren van lucht, vloeistof, brandstof, olie, of het controleren van de kwaliteit van vloeistoffen.

Waarom zijn de juiste filters aan boord belangrijk? 

Filtratie in de scheepvaartindustrie is om verschillende redenen van groot belang, namelijk:

 • Betrouwbaarheid van systemen: Scheepvaart- en scheepswervenoperaties vereisen betrouwbare apparatuur en systemen. Het gebruik van hoogwaardige filters draagt bij aan de betrouwbaarheid en verlengt de levensduur van motoren en machines.
 • Milieuvoorschriften: De scheepvaart moet voldoen aan strenge milieunormen en regelgeving. Filtratie is nodig om emissies te minimaliseren en vervuiling van zeeën en oceanen te voorkomen.
 • Veiligheid van personeel: Het welzijn van bemanningen en scheepswerfarbeiders staat voorop. Filtratie zorgt voor schone lucht, veilige brandstof en oliën, en draagt zo bij aan een veilige werkomgeving.
 • Optimale prestaties: Het gebruik van de juiste filters zorgt voor efficiënt brandstofverbruik en optimale prestaties van motoren en apparatuur, wat resulteert in kostenbesparingen en een competitief voordeel.

Veel voorkomende filters in scheepvaart & scheepswerven

Soorten filters aan boord van een schip

Op schepen worden diverse soorten filtratiesystemen gebruikt om een breed scala aan vloeistoffen en gassen te zuiveren.

Dit omvat onder meer brandstoffilters om schone brandstof aan de motoren te leveren, smeeroliefilters om slijtage aan machines te verminderen, waterfilters voor drinkwater en ballastwaterbehandeling om de verspreiding van schadelijke organismen te voorkomen. Ook hydraulische filters worden gebruikt om de vloeistoffen in hydraulische systemen aan boord schoon te houden van verontreinigingen. Daarnaast worden lucht- en gasfilters gebruikt om de luchtkwaliteit aan boord te handhaven en de prestaties van de motor te optimaliseren. Tot slot zijn ook perslucht en stikstof twee belangrijke componenten aan boord van een schip. Perslucht voor bijvoorbeeld het bedienen van pneumatische systemen en stikstof voor het inertiseren van tanks aan boord met brandbare of vluchtige vloeistoffen.

Belangrijke punten bij het selecteren van de juiste filters op schepen

Bij het selecteren van filters voor scheepvaart en scheepswerven moeten verschillende factoren in overweging worden genomen:

 • Type brandstof en olie: Het type brandstof en olie dat wordt gebruikt aan boord, evenals de specifieke vereisten van de motoren, bepalen welke filters er worden ingezet.
 • Milieuregulering: Scheepvaart moet voldoen aan internationale en nationale milieuregels. Filters moeten aan deze voorschriften voldoen en het is zelfs verplicht. 
 • Betrouwbaarheid: Scheepvaartoperaties zijn afhankelijk van betrouwbare apparatuur. Het selecteren van filters van hoge kwaliteit is van enorm belang.
 • Onderhoud: Filters moeten eenvoudig te onderhouden zijn, vooral tijdens lange reizen. Gemakkelijk toegankelijke filters verminderen stilstandtijd.

Optimaliseer het filtratieproces aan boord

Interfilter begrijpt de uitdagingen van filtratie in de scheepvaart- en scheepswervenindustrie. Wij bieden op maat gemaakte filtratieoplossingen en staan klaar om vrijblijvend filteradvies te geven. Kwaliteit, service en duurzaamheid staan bij ons voorop bij het selecteren van ons assortiment. Naast onze standaard producten ontwikkelen wij ook in overleg met de klant op maat gemaakte producten voor de optimalisering van het filterproces. Het resultaat is bijvoorbeeld:

 • besparing afval(kosten)
 • besparing aanschaf(kosten)
 • verduurzaming
 • optimalisatie filtratieproces

Samen kunnen we de juiste filters selecteren om betrouwbaarheid, veiligheid en prestaties te garanderen, ongeacht de uitdagingen van uw filtratieprocessen aan boord. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie of download hier de bijbehorende folder voor meer informatie.

Meer informatie, een offerte of een adviesgesprek aanvragen?