Heeft u een vraag?

Heeft u een vraag?

Actueel

Wat is lasrook en waarom moeten dit gefilterd worden?

De meest populaire lasmethode tegenwoordig is het lassen van zacht staal, wat belangrijk is voor elke industrie die lassen gebruikt in haar productieproces. Het nieuwste wetenschappelijke onderzoek heeft aangetoond dat de gassen die deze methode produceert potentieel carcinogeen zijn. Hoewel we de volledige effecten van deze bevinding nog moeten zien, is het duidelijk dat de gezondheid en veiligheid van lassers en de methoden waarmee ze kunnen worden gegarandeerd, steeds meer op feiten zullen worden gebaseerd.

Hoe wordt lasrook geproduceerd?

Lasrook ontstaat door het verwarmen van een metaal boven zijn kookpunt. De dampen die dit thermische proces creëert, condenseren tot fijne deeltjes, waardoor een wolk ontstaat die in de omgevingslucht blijft hangen. Dit suggereert dat de rookwolk, deeltjes en gassen de ademzone van de lasser zullen binnendringen (<30 centimeter / 12 inch van neus en mond), wat een ernstig risico inhoudt voor inademing.

Hoewel verschillende lasmethoden verschillende hoeveelheden gassen produceren, bevatten ze allemaal verschillende concentraties van gevaarlijke stoffen. De meest populaire en schadelijke hiervan zijn chroom, mangaan, nikkel, NOX en CO. Omdat kleinere deeltjes dieper in de longen lijken te eindigen bij inademing, worden ze beschouwd als het grootste gezondheidsrisico, samen met de gassen.

Lasrook is kankerverwekkend voor mensen

In april 2017 werd nieuw wetenschappelijk bewijs vrijgegeven door IARC, het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek, waaruit bleek dat lasrook van zacht staal menselijke longkanker kan veroorzaken (en mogelijk ook nierkanker). Het meest directe wetgevende resultaat hiervan was dat de Health and Safety Executive (HSE), een organisatie die zich inzet voor arbeidsveiligheid, lasrook van zacht staal herclassificeerde als een menselijk carcinogeen in het Verenigd Koninkrijk.

Omdat algemene ventilatie niet voldoet aan de noodzakelijke emissiebeheersing, heeft de HSE een wijziging in nalevingsverwachtingen afgegeven, wat betekent dat alle bedrijven die lasactiviteiten uitvoeren effectieve technische maatregelen moeten nemen om blootstelling aan lasrook te voorkomen. De HSE tolereert niet langer lassen zonder adequate maatregelen voor blootstellingsbeheersing, ongeacht de duur, omdat er geen vastgestelde mate van veilige blootstelling is. (Bron: www.hse.gov.uk)

Verschillende lasprocessen vereisen alternatieve afzuigoplossingen

De meest effectieve methode om dampen op te vangen en af te voeren, blijkt bronafzuiging te zijn (ook wel bekend als afzuiging bij de bron en LEV; lokale afzuigventilatie). De redenen waarom bronafzuiging de meest effectieve is, zijn dat het alle dampen en gassen opvangt voordat de operator ze inademt, en het energieverbruik dat nodig is bij deze methode is het laagst. Interfilter levert mobiele lasrookafzuigingen afgestemd op de soort staal die u last en de mate van gebruik. 

Het is echter niet altijd toepasbaar om bronafzuiging of LEV-systemen te gebruiken. In sommige toepassingen verandert de lasser zeer frequent van laspositie. Dit gebeurt voornamelijk bij het lassen van grote onderdelen. In dergelijke systemen kunnen alternatieve afzuigsystemen nuttig zijn, zoals het ALVER-model AIR TOWERS of PUSH-PULL-afzuigsystemen.

kaynak dumani sistemi

Nieuwe generatie lassers: Lasrobots

Met de snelle vooruitgang van technologie blijven robots dag na dag ons leven binnendringen. In deze tijd, waarin technologieën die de toekomst vormgeven, zoals Industry 4.0, belangrijke plaatsen in ons leven beginnen in te nemen, is het onvermijdelijk dat lasoperaties ook geautomatiseerd worden en robots steeds meer worden gebruikt.

Lasrobots worden tegenwoordig in veel industrieën gebruikt. Lasrobots, die wijdverspreid zijn geraakt door het gebruik in de auto-industrie, worden in veel productie-industrieën gebruikt.

Natuurlijk worden lasrook en gassen ook vrijgegeven als gevolg van lasrobots. Het grootste verschil tussen de lasrook gecreëerd door de robotoperator en de menselijke operator is dat de robotoperators niet ademen. Om deze reden hoeven we bij het ontwerpen van systemen voor lasrookafzuiging en -filtratie ons geen zorgen te maken over het opvangen van de rook voordat de robot ademt. Deze zorg wordt vervangen door het vastleggen en filteren van de lasrook die wordt uitgestoten vanaf verschillende punten voordat deze zich verspreidt naar andere delen van het productiegebied.

Het is waarschijnlijk dat de gezondheids- en veiligheidseisen voor lassers blijven verbeteren.

Hoewel het moeilijk is om potentiële lasvoorschriften te voorspellen, zijn er andere voorspellingen die we kunnen doen over het industriële lassen zelf. Hoewel verschillende lasprocessen vroeger veel verschillende segmenten omvatten, is een meer veelzijdige lasmethode tegenwoordig veel eenvoudiger. Dit omvat complexe bewegingen en het lassen van meerdere onderdelen op één punt van de productie, bijgestaan door op maat gemaakte rookafzuiging bij de bron, of het maken van een component als één geheel in een 3D-printproces.

Waarom niet alleen lasrookafzuiging, maar ook filtratie?

Je zou kunnen denken dat het voldoende is om lasrook uit de omgeving te verwijderen om de gezondheid van lasoperators en werknemers te beschermen, en dat filtratie niet nodig is. In dat geval kunnen lasrook van elke lasser worden afgezogen met een centrale ventilator en in de atmosfeer worden vrijgegeven. Dit zal echter meerdere keren de kosten voor je bedrijf verhogen:

  • Als de binnenlucht wordt verwarmd, krijg je geen kans om deze verwarmde lucht te herstellen. Met een effectief filtratiesysteem kun je echter alle afgezogen lucht terugbrengen naar de binnenomgeving en aanzienlijke energiebesparingen realiseren.

  • Het is niet mogelijk om mobiele/draagbare systemen zonder filtratie te gebruiken. Anders verplaats je schadelijke dampen en rook van de ene plaats naar de andere.

  • Je moet je houden aan de emissieniveaus naar de atmosfeer in overeenstemming met de wetten van de lokale overheden waarmee je verbonden bent. Afhankelijk van de dichtheid en het type lasrook kun je het mogelijk niet ongefilterd in de atmosfeer uitstoten.

Het is niet risico-vrij als het niet lasrook-vrij is

Gezondheidsproblemen die kunnen optreden doordat lasoperators schadelijke lasrook inademen, worden ook steeds meer beschreven als arbeidsongevallen. De belangrijkste reden hiervoor is dat de schadelijke effecten van lasrook beginnen te worden erkend door medische autoriteiten. Daarom lopen bedrijven die geen adequate voorzorgsmaatregelen nemen voor de afzuiging en filtratie van lasrook een risico op het gebied van arbeidsveiligheid.

Iedereen wint bij een veilige en schone werkomgeving

Bedrijven die succesvolle afzuigsytemen installeren, zullen ook snel het verschil maken, omdat wanneer deze gassen goed worden verwijderd, hun fabrieken en werkplaatsen aanzienlijk schoner worden. Een dergelijk klimaat leidt tot gelukkiger werknemers, minder ziekteverzuim en het stoppen van vervroegde pensionering. Bedrijven met gezonde en schone werkomgevingen verwachten vaak resultaten zoals hogere efficiëntie, hogere productkwaliteit en een verbeterde kans om hooggekwalificeerde werknemers aan te trekken (en te behouden).